A fost Iisus căsătorit? Un papirus despre "soţia" lui Iisus zdruncină teoria catolică a celibatului

Publicat: Miercuri, 19 Septembrie 2012 12:33 // Actualizat: Miercuri, 19 Septembrie 2012 12:34 // Sursa: RTV.net

O nouă teorie despre Iisus Hristos ar putea zdruncina întreaga dogmă care stă la baza creştinismului. Un fragment de papirus descoperit recent oferă "dovada" că Iisus Hristos ar fi fost căsătorit cu Maria Magdalena, spun cercetătorii.

Bucata de papirus de 8x4 cm susţine o idee apărută recent şi care ar submina dogma creştină care datează de secole întregi, potrivit căreia Iisus nu ar fi fost celibatar.

Manuscrisul conţine un fragment dintr-un discurs pe care Iisus l-ar fi ţinut discipolilor săi şi în care ar fi rostit cuvintele "soţia mea". Cercetătorii cred că femeia în cauză era Maria Magdalena.

Analizând textul, oamenii de ştiinţă spun că discursul lui Iisus o apăra pe Maria Magdalena, despre care spune "ea va fi discipolul meu". Două rânduri mai jos, textul consemnează cuvintele "locuiesc cu ea".

Dacă este original, documentul aruncă o urmă de îndoială asupra reprezentării de sute de secole a Mariei Magdalena, cunoscută drept o femeie uşoară care a ales drumul căinţei, şi zdruncină ideea de abstinenţă sexuală promovată de creştinism şi pe cea a celibatului preoţilor, din catolicism.

Teoria că Iisus şi Maria Magdalena ar fi format, de fapt, un cuplu nu a fost niciodată susţinută "la vedere", dar a fost invocată pe la colţuri şi promovată în thriller-ul "Codul lui Da Vinci", de Dan Brown.

Manuscrisul incomplet este scris în limba coptă, stadiul final al limbii egiptene, vorbită în Egipt cel mult până în secolul al XVII-lea. Înscrisul a fost studiat de Karen King, profesor la Universitatea Harvard, care a declarat pentru Smithsonian Magazine că fragmentul pune la îndoială "întreaga teorie catolică despre preoţii celibatari, bazată pe celibatul lui Iisus".Profesorul King speculează că această aşa numită "Evanghelie a soţiei lui Iisus" ar fi putut fi aruncată la gunoi "din cauza ideilor care contraveneau curentelor ascetice privind înţelegerea căsătoriei şi a raporturilor sexuale".

După ce a verificat atent veridicitatea documentului, profesorul King a estimat că acesta ar fi fost compus în greacă la un secol după Răstignire, iar apoi transcris în limba coptă.

Dacă de pe faţa papirusului Karen King a putut extrage câteva fragmente, pe verso acesta este foarte alterat şi singurele cuvinte descifrabile au fost "mama mea" şi "trei".

Fragmentele extrase de profesorul de la Harvard sunt: "nu pentru mine. Mama mea mi-a dat (viaţă)", "Discipolii i-au spus lui Iisus," "Maria este demnă", "Iisus le-a spus lor, soţia mea", "ea va putea fi discipolul meu", "las lumea rea să vorbească", "cât despre mine, eu locuiesc cu ea ca să...".

În interpretările sale, Karen King a pornit de la premisa că documentul ar fi autentic. Totuşi, încă nu au fost făcute teste chimice pentru cerneală, astfel că autenticitatea poate fi combătută, cu toate că experţi independenţi au făcut deja evaluări pe alte criterii.

Originea papirusului este încă necunoscută. King a primit-o de la o persoană anonimă care l-a găsit într-o colecţie de papirusuri antice greceşti şi coptice. Fragmentul era însoţit de un mesaj scris de mână, fără semnătură sau dată, în care un translator pretinde că acesta este unicul exemplar de text în care Iisus menţionează în discurs direct existenţa unei soţii.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 oct 11:19
...scara Fahrenheit, iar cea mai mare parte a luminii pe care o emite un astfel de disc este sub formă de radiații X. A fost Iisus căsătorit? Un papirus despre “soţia” lui Iisus zdruncină teoria catolică a celibatului Începând cu anii ’70, oamenii de știință au început să...
14 mar 11:30
...şi pe diferite obiecte de-a lungul anilor. Câteva dintre acestea au făcut deja înconjurul lumii, pe Internet. Citeşte şi A fost Iisus căsătorit? Un papirus despre “soţia” lui Iisus zdruncină teoria catolică a celibatului Adevăr sau iluzie...
23 sep 01:16
Răspunde | Votează email 1 email
uncrestin
Acestea sunt falsuri ale unor cercuri oculte care au interesul sa submineze Biserica crestina : in primele secole de dupa Cristos era erezia gnostica care a incercat sa submineze Biserica crestina, iar astazi sunt alte cercuri oculte.
Recomand documentarul intitulat « Codul lui Da Vinci – decodat », pe care il puteti vedea accesand urmatorul link :
http://www.youtube.com/watch?v=8wMJLY71N5I
In acest documentar puteti vedea cum romanul lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci e o fictiune, o fabulatie construita in jurul unor surse la randul lor neautentice : apocrifele. Apocrifele sunt scrieri dovedite ca neautentice, ele fiind scrise mult mai tarziu, de alti autori, in numele unora dintre apostoli.

Cititi si articolul : Iisus căsătorit? Un român răstoarnă teoria care a făcut înconjurul lumii

Experţii în istorie prezenţi la o conferinţă organizată la Roma au încercat să clarifice misterul papirusului care ar fi dovedit că Iisus a fost căsătorit cu Maria Magdalena, anunţând că documentul este "suspect", scrie Daily Mail. Unul dintre aceşti experţi este Alin Suciu, cercetător şi profesor vizitator la Universitatea din Hamburg, care afirmă direct că papirusul pare a fi un fals.
http://www.realitatea.net/iisus-casatorit-un-roman-rastoarna-teoria-care-a-facut-inconjurul-lumii_1012772.html?utm_source=Cub-it_stiinta&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

Recomand si un blog foarte interesant :
http://www.cezar-iasi.blogspot.com/
Blogul conţine: înregistrări video cu miracole, videoclipuri, filme documentare, legături cu numeroase site-uri foarte interesante, posturi TV şi radio on-line, cărţi care pot fi citite direct pe internet (fără a necesita descărcare), articole foarte interesante. Va rog intrati pe blog si trimiteti-l mai departe, ca sa foloseasca si altora.
22 sep 02:13
Răspunde | Votează email 0 email
Agaton Balan
E vrajeala fratilor....!!! secIV este cel mai prolific in aparitia evangheliilor apocrife sub gnosticismul pagin ce se grefeaza pe invatatura crestina creind altfel tot felul de erezii si rataciri. Pagini ce alcatuiesc asa zise evanghelii ce se semneaza cu numele apostolilor sau a unor femei mironosite apropiate de Hristos pt.a avea scrierea lor autoritate care combina in invataturile lor elemente pagine si crestine . Oculta prin inspiratia duhurilor necurate vor duce in intuneric pe toti ignorantii si indiferentii creind un haos ateist sau sincretist putind manipula masele asa cum doresc ei... Hristos Iisus nu a fost casatorit El este Dumnezeu-Omul.
19 sep 16:06
...exemplar de text în care Iisus menţionează în discurs direct existenţa unei soţii. Sursa articolului – http://www.rtv.net/a-fost-iisus-casatorit-un-papirus-despre-sotia-lui-iisus-zdruncina-teoria-catolica-a-celibatului_45122.html ...
1
EUR
4.8430
RON
15 Jul
noapte 15 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H