A fost mascaru, sunt peste 100 de morţi, zeci de gravide şi copii se află printre victime

Indivizi înarmaţi au masacrat peste 110 etnici fulani în centrul statului african Mali, informează Reuters, citând declaraţia primarului oraşului Bankass, Moulaye Guindo, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
23 mart. 2019, 19:03
A fost mascaru, sunt peste 100 de morţi, zeci de gravide şi copii se află printre victime

Cel mai sângeros din istoria recentă a Mali s-a produs sâmbătă noapte. Bărbaţi echipaţi în vânători tradiţionali au atacat localităţile Ogassagou şi Welingara, nu departe de Bankass, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 04:00 GMT, a explicat primarul.

Potrivit acestuia, „satul Ogossagou a fost devastat total”. Cele 110 persoane ucise erau din acest sat. Primarul nu a putut să furnizeze niciun bilanţ privind cealaltă localitate atacată, Welingara, mulţumindu-se să declare că există morţi şi acolo.

Potrivit New York Times, printre victime sunt copiii și femei gravide. „Jandarmii continuă să numere cadavrele. Ei tocmai mi-au spus că au găsit 110 corpuri până în prezent şi că numărătoarea continuă”, a mai spus el.

Aceste atacuri au survenit în timp ce o misiune a Consiliului de Securitate al ONU este în vizită în Mali pentru a încerca să găsească soluţii la violenţele care au făcut sute de victime civile anul trecut în această ţară.

Un locuitor din Ogossagou a declarat, sub rezerva anonimatului, că atacul survenit la primele ore ale dimineţii de sâmbătă pare să fi avut loc ca represalii la o ambuscadă întinsă de un grup islamist afiliat Al Qaida, în cursul căreia 23 de soldaţi au fost ucişi.

La 17 martie, presupuşi jihadişti atacaseră şi ocupaseră pentru scurt timp o bază a armatei maliene situată în localitatea Dioura, în regiunea Mopti, în centrul ţării.

Cine sunt fulanii

Populația fula  sau fulani sau fulany sau fulɓe (Fula:fulɓe; franceză Peul; Hausa:fulani sau hilani; portugheză fula; Wolof: Pël; Bambara: fulaw), cu un număr cuprins între 20 și 25 de milioane de oameni, este unul dintre cele mai mari grupuri etnice din Sahel și Africa de Vest, dispersat în întreaga regiune. Fulanii, în mod tradițional, se crede că au rădăcini în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, și că mai târziu s-au amestecat cu localnicii din Africa de Vest. Ca grup etnic, ei sunt legați între ei prin limba fula, prin afilierea la Islam,prin istoria și prin cultura comune, scrie wikipedia.

O proporție semnificativă a fulanilor – o treime sau o valoare estimată la 7 – 8 milioane – sunt păstori, ceea ce face din ei grupul etnic cu cea mai mare comunitate pastorală nomadă din lume.Locuind în multe țări, ei trăiesc în principal în Africa de Vest și părțile nordice ale Africii Centrale, dar și în Ciad, Sudan și în regiunile de lângă Marea Roșie.

Mulți fulani au fost luați captivi în America în secolele 16-19 , ca parte a comerțului cu sclavi. Ei au fost în mare măsură capturați din Senegal și Guineea, și cu un procent semnificativ din Mali și Camerun. Unii fulani faimoși luați ca sclavi au fost Bilali Muhammad, Ayuba Suleiman Diallo, Salih Bilali, Abdulrahman Ibrahim Ibn Sori, și Omar ibn Said. Se cunosc încă urmași de-ai lui Bilali Muhammad care locuiesc pe Sapelo Island, Georgia, Statele Unite ale Americii, și are descendenți chiar și în Arhipelag. Lucayan. Abdul-Rahman și multe alții, de asemenea, au mulți descendenți în America atât ca un rezultat al propriei lor destinații cât și ca o consecință a continuării comerțului cu „carne vie” din  Africa.

Fulanii sunt lideri în multe țări din Africa de Vest, printre aceștia se numără președintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, președintele Senegalului, Macky Sall, președintele Gambiei, Adama Barrow, vice-președintele din Sierra Leone, Dr. Mohamed Juldeh Jalloh, și vice-președinte Gambiei, Fatoumata Tambajang.