A fost promulgată legea care reglementează folosirea câinilor salvamont

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat luni legea care reglementează situația câinilor salvamont, utilizați în cazul intervențiilor precum avalanșe, cutremur, căutare de suprafață.

RomaniaTV.net
23 dec. 2019, 11:14
A fost promulgată legea care reglementează folosirea câinilor salvamont

Legea reglementează cadrul legal privind intervenția unităților canine, potrivit cerințelor Comisiei Internaționale de Salvare Alpină, informează Agerpres. O unitate canină de intervenție la avalanșă de exemplu este compus dintr-un câine și un salvamontist/jandarm. Echipajul trebuie să fi parcurs toate formele de pregătire specifice conform regulamentelor Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România și Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” (Sibiu) și să fi absolvit verificările anuale.

Unităţile canine de intervenţie sunt constituite în urma obţinerii unui brevet eliberat de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România și vor fi integrate în serviciile publice Salvamont din zonele cu risc de avalanşă în baza unui contract de voluntariat sau de muncă.

Câinelui de intervenție salvamont i se asigură hrană sub formă uscată sau umedă, care i se administrează în funcție de vârstă, sex, talie, greutate, stare de sănătate, rasă, efortul depus, anotimp. De asemenea, câinele de serviciu beneficiază de asistenţă medicală, tratamente, vaccinări şi deparazitări periodice.

Atunci când câinele iese din serviciul activ, conducătorul are dreptul absolut de adopţie gratuită, beneficiind în continuare de hrana asigurată de către serviciul Salvamont care a fost ultimul beneficiar.
Conducătorul unităţii canine de intervenţie salvamont (salvator montan sau salvator de subteran atestat) beneficiază de un spor la salariu de 20%, precum şi de plata orelor suplimentare efectuate la antrenament sau în acţiunile de căutare.

 

Citeşte şi:

Legea care reglementează situaţia câinilor salvamont, adoptată