A început bătaia pe ministere! PSD vrea să păstreze Transporturile și să cedeze Justiția și Fondurile UE, după rotativă – EXCLUSIV

Marcel Ciolacu a vorbit la România Tv despre modificările care vor avea loc după rotația premierilor din mai 2023. Liderul PSD e de părere că schimbarea ministrului Fondurilor Europene ar fi o greșeală.

16 ian. 2023, 22:47
A început bătaia pe ministere! PSD vrea să păstreze Transporturile și să cedeze Justiția și Fondurile UE, după rotativă – EXCLUSIV

Potrivit declarațiilor lui Marcel Ciolacu, social-democrații ar vrea să păstreze Transporturile și să lase Justiția și Fondurile Europene la liberali.

Din luna mai 2023, se face rotația premierilor, conform acordului politic dintre PNL și PSD. Premierul Nicolae Ciucă își va da demisia și va fi înlocuit de Marcel Ciolacu în fruntea Guvernului. Mai mult, protocolul prevede că cele două partide aflate la guvernare vor face schimb și de o parte dintre ministere.

Așadar, PNL va prelua un portofoliu de vicepremier, Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanțelor și șeful SGG. PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Justiției și coordonarea Cancelariei Prim-ministrului.

„Dacă în interiorul coaliției găsim o formulă mai bună, venim cu acea formulă. Dacă nu, respectăm protocolul. După părerea mea, este o greșeală să-l schimbi pe Boloș (ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș) în acest moment”, spus Ciolacu.

Citește și Ce se întâmplă cu rotația premierilor din mai 2023. Marcel Ciolacu: „Nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, dar dacă nu se dorește, aceea ar fi direcția”

Liderul PSD a explicat că „există o performanță și la Ministerul Jusțiției, am eliminat MCV”. Ciolacu a mai vorbit și despre „randamentul lui Grindeanu la Transporturi”, pe care nu-l poate contesta „nici cel mai mare dușman”.

„Haideti sa asteptam, mai sunt 5 luni, vom intra in negocierile, cred eu foarte scurte, de a discuta aceste schimburi de ministere”, a precizat Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a mai spus că își dorește foarte mult ca Mihai Tudose să vină în Guvern și că „din discutiile avute cu el, da, își dorește”.

Care sunt ministerele cu cei mai mulți bani

Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, are un buget de 23,3 miliarde de lei, și ar urma să fie al liberalilor din primăvară.

La schimb, social-democrații ar primi Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu un buget jumătate din bugetul Ministerului Transporturilor, mai exact 11,7 miliarde de lei, MIPE fiind acum condus de liberalul Marcel Boloș.

Ministerul de Finanțe, la conducerea căruia se află Adrian Câciu de la PSD, are 6,2 miliarde și e ministerul  de la care vin banii pentru toate proiectele din executiv.

Citește și Cutremur provocat de Marcel Ciolacu pe scena politică. Cine ar putea fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale

În loc de Ministerul de Finanțe, PSD ar primi Ministerul Justiției, care are un buget mic, aproximativ 3 miliarde de lei.