A început procesul de predare online. Şcolile le-au făcut conturi profesorilor şi elevilor pe platformele recomandate de minister

27 aprilie este prima zi de cursuri de după vacanţa de Paşte şi prima zi, de la debutul epidemiei de coronavirus, când profesorii vor preda. Dacă până la vacanţă, elevii au făcut online doar recapitulare, iar aceasta avea caracter opțional, acum tot mai multe școli le-au făcut conturi tuturor elevilor și profesorilor pe platformele recomandate de ministerul Educației, scrie edupedu.ro.

RomaniaTV.net
27 apr. 2020, 09:00

Dacă până acum prezenţa la cursurile online era opţională, odată cu apariţia Ordinului de Ministru nr. 4.135, publicat în Monitorul Oficial pe 24 aprilie, aceasta devine obligatorie.

Inspectoratele județene au coordonat în ultimele zile cea mai mare operațiune de migrare a școlii din mediul offline în mediul online din istoria învățământului de la noi, arată sursa citată. Mai exact, școlile au fost obligate să creeze conturi pentru toți profesorii și pentru toți elevii înscriși în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România, baza de date oficială a învățământului de la noi.

Citeşte şi Propuneri ISMB pentru redeschiderea şcolilor. Cine s-ar putea întoarce la cursuri. Cum s-ar desfăşura BAC-ul şi Evaluarea Naţională

Astfel, potrivit reprezentanților celor mai utilizate platforme online, au fost create câteva sute de mii de conturi noi.

Orare pentru predarea online

Școlile au trimis profesorilor orare cu programul pe care-l au şi clasele la care predau. Un curs durează 30 de minute la gimnaziu, 40 de minute la liceu, arată sursa citată.

De asemenea, profesorii trebuie să completeze fișe de autopontaj, pe care le trimit secretariatelor școlilor. În aceste fişe, cadrele didactice trebuie să noteze activitățile făcute, la ce clase, care a fost subiectul lecției și ce aplicație au utilizat. Tot prin aceste fișe de activitate se face și prezența elevilor, însă doar numeric, nu cu nume și prenume.

Citeşte şi Alexandru Rafila nu recomandă reluarea şcolilor la clasele I-VIII: „La copiii foarte mici utilizarea măştii o să fie foarte dificilă”

Ce prevede Ordinul de Ministru nr. 4.135

Pe lângă obligativitatea participării la cursurile online atât a profesorilor, cât şi a elevilor Ordinul de Ministru mai prevede:

  • Cursurile online vor fi monitorizate;
  • Profesorii sunt fi obligați să preia feedback de la părinți și elevi;
  • Părinții sunt obligați să le asigure elevilor tehnologia necesară participării la cursurile online;
  • Școala poate da laptopuri în custodie părinților, iar dacă cei care le primesc le deteriorează sunt buni de plată;
  • Elevii care nu au acces la tehnologie sau ai căror profesori nu organizează cursuri online vor face ore remediale şi recuperarea materiei după reluarea cursurilor clasice, faţă în faţă;
  • Toţi profesorii vor fi plătiţi pentru orele susţinute online, inclusiv cei care sunt încadraţi la plata cu ora.