A început Săptămâna Patimilor: Care sunt obiceiurile ortodocşilor

Credincioşii ortodocşi intră luni în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Este ultima săptămână din Postul Paştelui, care marchează perioada dintre sărbătoarea Floriilor şi Învierea Domnului.

RomaniaTV.net
09 apr. 2012, 06:19
A început Săptămâna Patimilor: Care sunt obiceiurile ortodocşilor

De luni până la Înviere, credincioşii trebuie să ţină post. În primele trei zile ale săptămânii se mănâncă numai seara, doar pâine şi apă. În Joia Mare se mănâncă de post, iar în Vinerea şi Sâmbăta Mare se ţine post negru, adică nu se mănâncă şi nu se bea nimic.

În Lunea Neagră, Isus le vorbeşte mulţimilor despre cea dintâi şi cea mai importantă poruncă – să îl iubeşti pe Dumnezeu cu toată inima şi cu tot cugetul. Marţi, îi mustră pe farisei şi pe cărturari şi prezice dărâmarea Ierusalimului. În Miercurea Mare, Isus le spune mucenicilor despre a doua venire şi sfârşitul lumii. Joia Patimilor este marcată de cina cea de taină şi de trădarea lui Iuda pentru 30 de arginţi. În această zi, crucea care îl înfăţişează pe Isus răstignit este scoasă din altar singura dată pe an, iar credincioşii trec pe sub epitaf. Slujba celor 12 evanghelii este întruchiparea Cinei cea de taină şi spălarea picioarelor lui Isus de către cei 12 apostoli. În timpul evangheliilor, credincioşii fac 12 noduri pe care le desfac, rugându-se, în timpul anului, atunci când sunt cuprinşi de boli şi de necazuri. Vinerea mare sau vinerea neagră este o zi de post negru. Este ziua cea mai tristă, pentru că întruchipează patimile, chinul, umilinţa şi batjocura prin care a trecut Mântuitorul. Judecata strâmbă a lui Pilat, cununa de spini, drumul crucii, biciuirea, răstignirea. Moartea şi înmormântarea fiului lui Dumnezeu trebuie marcată prin post şi veşminte de doliu.

De asemenea, în Săptămâna Patimilor se face curăţenie în gospodării, pentru ca Învierea Domnului să fie întâmpinată cum se cuvine. În fiecare seară a Săptămânii Mari, credincioşii merg la slujbele speciale numite Denii.