A început vaccinarea anticovid, cu o singură doză. Vor fi testaţi 60.000 de voluntari

Joi a început testarea vaccinului anti-coronavirus Sars-CoV-2, cu o singură doză, pe 60.000 de voluntari.

24 sept. 2020, 05:13
A început vaccinarea anticovid, cu o singură doză. Vor fi testaţi 60.000 de voluntari

Johnson & Johnson a anunțat lansarea, la nivel național, a studiului de fază 3 pentru candidatul său la doză unică de vaccin (JNJ-78436735), dezvoltat de divizia sa farmaceutică Janssen, unde 60.000 de voluntari vor fi înscriși la 215 de centre. Acesta este al patrulea test de fază 3 în desfășurare în SUA, după cele ale companiilor Moderna, AstraZeneca și Pfizer, scrie La Repubblica.

„O ispravă fără precedent pentru comunitatea științifică, făcută posibilă după decenii de progrese în tehnologia vaccinurilor și o abordare strategică coordonată între guvern, industrie și mediul academic”, a declarat Anthony Fauci, directorul general al Institutul American pentru Boli Infecțioase. „Patru candidați la vaccinul Covid-19 au ajuns la faza 3 a studiilor clinice în Statele Unite la puțin peste opt luni de la identificarea virusului SarsCoV2”, a adăugat Fauci.

Specialiştii au concluzionat că doar unul din 10 oameni ar putea fi imunizat până anul viitor, dacă vaccinul anti-covid va fi lansat

Vor fi înscriși 60.000 de voluntari cu vârsta peste 18 ani (inclusiv o reprezentare semnificativă de peste 60 de ani) pentru a studia siguranța și eficacitatea unei singure administrări de vaccin. Procesul va include subiecți cu și fără comorbidități asociate cu risc crescut de progresie la forme severe de Covid-19 și va înscrie participanți în Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Mexic, Peru, Africa de Sud și Statele Unite.

Celelalte vaccinuri testate în Statele Unite necesită a doua injecție la trei până la patru săptămâni după prima pentru a activa un răspuns imun protector.

Un vaccin cu injecție unică, dacă este sigur și eficient, va avea avantaje logistice substanțiale pentru controlul pandemiei globale”, a declarat pentru Washington Post, Dan Barouch, directorul Centrului pentru Cercetare Virologică de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston, care a colaborat cu J&J la dezvoltarea vaccinului.