A mers prea departe: O activistă topless FEMEN a furat PRUNCUL din ieslea simbolică din Vatican

O ucraineancă, activistă a grupului feminist FEMEN, se află în închisoare, la Vatican, după ce a smuls figurina care îl reprezenta de pruncul Iisus din scena Naşterii Domnului situată în Piaţa Sfântul Petru, fugind cu aceasta, pe jumătate dezbrăcată.

27 dec. 2014, 14:40
A mers prea departe: O activistă topless FEMEN a furat PRUNCUL din ieslea simbolică din Vatican

Iana Aleksandrovna Azhdanova, o activistă a grupului FEMEN se află într-o celulă de detenţie de la Vatican, urmând a fi judecată pentru „acte obscene, perturbarea liniştii publice şi furt”, dar şi pentru mesaje antireligioase, ea strigând, după ce a furat figurina din scena Naşterii Domnului, că „Dumnezeu este femeie”, în faţa miilor de credincioşi venite să se închine acolo, de Crăciun.

Un purtător de cuvânt de la Vatican, Federico Lombardi, a informat că Vaticanul va decide dacă Azhdanova va fi judecată, precizînd că protestul antireligios al alctivistei „trebuie să fie privit cu maximă seriozitate, având în vedere faptul că, protrivit circumstanţelor, ea a ofensat în mod intenţionat sentimentele religioase ale unui mare număr de oameni”, scrie The Guardian în ediţia online.

Din fericire pentru ea, Vaticanul a decis, sâmbătă, să o elibereze de activista feministă din închisoarea Vaticanului. Autorităţile italiene au ales să o pedepsească interzicându-i accesul la Vatican şi în alte instituţii religioase.

Mişcarea feminină a apărut în Ucraina şi se opune Bisericii Ortodoxe, pe care Femen o acuză de colaborare cu statul rus. Ea s-a extins, ulterior, în Europa.

Citeşte şi O membră Femen s-a dezbrăcat la bustul gol lângă Piaţa Sfântul Petru pentru a susţine avortul

Vaticanul are posibilitatea să îi judece, pe teritoriul său, pe cei care se fac vinovaţi de diferite delicte sau să îi „expluzeze” în restul Italiei, pentru a fi judecaţi de tribunalele naţionale.

Ahzdanova nu este singura persoană care ajunge în temniţele Vaticanului. Acolo se află şi omul de afaceri italian Marcello di Finizo, care a fost arestat vineri, pentru că a escaladat faţada Basilicii Sfîntul Petru în semn de protest faţă de o directivă europeană. Aceasta se referea la o măsură care ar fi afectat în mod direct afacerile lui.