A murit de malarie, diagnosticat cu hepatită

Asta s-a întâmplat la Braşov, la sfârşitul anului trecut, unde un tânăr în vârstă de 24 de ani şi-a pierdut viaţa pentru că spitalul nu a putu face toate analizele. Tânărul tocmai îşi vizitase tatăl în Nigeria şi nu-şi admnistrase şi vaccinul pentru prevenirea malariei, o boală comună în statele africane.

RomaniaTV.net
23 ian. 2012, 12:54
A murit de malarie, diagnosticat cu hepatită

Joseph Okunowo de 24 de ani a ajuns în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov unde i s-a spus că are hepatită. Până când s-a depistat că de fapt suferea de malarie a fost prea târziu, scrie adevarul.ro.

După câteva zile, după ce s-a întors de la tatăl său din Nigeria, lui Joseph i s-a făcut rău, iar tânărul a crezut că este răcit. Pe 21 decembrie, tânărul s-a prezentat împreună cu mama sa la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov unde a fost internat.
„Primul lucru pe care l-am spus a fost că s-a întors din Nigeria, că nu şi-a făcut tratamentul preventiv pentru malarie şi că e pişcat de ţânţari. Joseph i-a arătat picioarele cu pişcăturile de ţânţari, erau destul de inflamate, deşi trecuse ceva timp. Le-am spus doctorilor de acolo că are malarie”, susţine Emilia Okunowo, mama lui Joseph, potrivit adevarul.ro.

Diagnosticul medicul a fost însă de hepatită. Este adevărat că simptomele celor două boli seamănă în faza incipient. Joseph a fost internat, i s-au recoltat probe pentru mai multe analize, ghinion însă: laboratorul nu funcţiona, aşa că a doua zi nu veniseră decât o parte dintre rezultate. Testul „picătura groasă”, cel care depistează rapid malaria, nu putea fi făcut din simplul motiv că spitalul din Braşov nu are aparatura necesară. Cu toate acestea personalul medical nu s-a gândit să recolteze totuşi sânge şi să trimită proba la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

Într-un final, medicul care îl îngrijea a decis să-l trimită la Bucureşti, la Institutul de Boli Tropicale, cu o ambulanţă. Pe biletul de trimitere a scris, alături de multe altele, „suspiciune de malarie”. În aceeaşi zi în urma testului rapid lui Joseph i se pune diagnosticul de „malarie cu Plasmodium Falciparum, formă severă”. I se administrează primele doze de tratament, dar starea sa devine tot mai gravă. Este transferat la Terapie Intensivă, dar în seara de 26 decembrie tânărul se stinge în urma unui stop respirator.