A murit Emil „Mac” Popescu. A fost decan şi rector al Universităţii de Arhitectură, preşedinte al Sportului Studenţesc şi fondator al celebrului Club A

Emil Barbu Popescu, zis Mac, fostul președinte al Sportului Studențesc din perioada de glorie a clubului bucureştean, a murit la vârsta de 85 de ani. Profesor doctor în arhitectură, a realizat peste 80 de proiecte de construcții, printre cele mai cunoscute fiind Arena Națională.

10 ian. 2024, 15:26
A murit Emil „Mac” Popescu. A fost decan şi rector al Universităţii de Arhitectură, preşedinte al Sportului Studenţesc şi fondator al celebrului Club A
A murit Emil "Mac" Popescu. A fost decan şi rector al Universităţii de Arhitectură, preşedinte al Sportului Studenţesc şi fondator al celebrului Club A

A murit Emil „Mac” Popescu. S-a născut pe data de 15 septembrie 1938 la Fetești, Constanța. În 1964, a absolvit Şcoala Tehnică Postliceală de Arhitectură din Bucureşti. Șase ani mai târziu a absolvit Institutul de Arhitectură “Ion Mincu”. A urmat o lungă perioadă de glorie în arhitectură pentru Emil Barbu Popescu. În 1980, a susţinut teza de doctorat pe tema “Construcţiile de cultură şi coeziune socială pentru tineret”. Pe rând, a deținut funcțiile de asistent, şef de lucrări, conferenţiar şi profesor în cadrul Universitatății de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”. De-a lungul carierei, Emil Barbu Popescu a realizat peste 80 de proiecte de construcții, printre cele mai cunoscute fiind „Academia de Fotbal” de la Mogoşoaia, „Casa Olimpismului” de lângă Arcul de Triumf, stadionul „Sportul Studenţesc”, Arena Națională și Hotel Cișmigiu.

Citeşte şi: Petre Roman aruncă bomba în disputa CSA – FCSB. Care echipă este adevărata Steaua: „Asta s-a întâmplat. Ştiu lucruri. Cum să preiei aşa?”

Emil „Mac” Popescu a înființat în 1969 celebrul Club A, instituție în care, până în 1990, era permis doar accesul studenților de la Arhitectură și al prietenilor lor. Clubul A este cea mai veche instituție studențească din România. Totodată, Emil Barbu Popescu a fost președintele Sportului Studențesc timp de 30 de ani. „Mac” a fost șef la club în perioada de glorie a lui Gică Hagi și Mircea Sandu.

A primit porecla de „Mac” pentru că obișnuia să-i aducă flori profesoarei de limba română din liceu. Fostul arhitect locuia în apropierea unui câmp de maci: Simţeam nevoia să-mi exprim afecţiunea, de când începeau să-nflorească macii, îi aduceam mereu”.

Emil Barbu Popescu a deținut în cadrul Universitatății de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” funcțiile de decan (1996), prorector (1998), rector (2000) şi preşedinte (2008 – 2012) al UAUIM.

Citeşte şi: Mitică Dragomir, moment uluitor cu Giovanni Becali într-un cazinou din Bucureşti. „Ce bani? Arestaţi toţi!”