A murit Paco Rabanne. Celebrul designer avea 88 de ani

Paco Rabanne, celebru pentru parfumurile și creațiile sale vestimentare, a murit la vârsta de 88 de ani.

03 feb. 2023, 16:08
A murit Paco Rabanne. Celebrul designer avea 88 de ani

Paco Rabanne, designerul de origine spaniolă, sinonim cu estetica din era spațială și cele mai bine vândute parfumuri, a murit la vârsta de 88 de ani în Portsall, Franța. Moartea lui a fost confirmată de grupul spaniol Puig, care controlează casa de modă și afacerea cu parfumuri Paco Rabanne.

„Paco Rabanne a făcut transgresiunea magnetică. Cine altcineva ar putea determina femeile la modă pariziene să ceară rochii din plastic și metal? Cine, în afară de Paco Rabanne, și-ar putea imagina un parfum numit Calandre – cuvântul înseamnă „grătar de automobile”, știi – și să-l transforme într-o icoană a feminității moderne?” a spus José Manuel Albesa, președintele diviziei de modă și frumusețe Puig.

Citește și: Tendințe în modă 2023. Sonia Trifan dezvăluie ce piese vestimentare nu ar trebui să lipsească din garderoba unei femei în 2023

„Spiritul acela radical și rebel îl deosebește: există un singur Rabanne”, a continuat el. „Odată cu dispariția sa, ne reamintește încă o dată influența sa enormă asupra modei contemporane, un spirit care trăiește în casa care îi poartă numele.”

„Sunt profund întristat de moartea domnului Paco Rabanne”, a declarat Marc Puig, președinte și director executiv al Puig. „Istoria lui Puig și Paco Rabanne a început la sfârșitul anilor 1960 cu lansarea lui Calandre, parfumul creat la scurt timp după ce designerul a lansat „12 rochii inpurtabile din materiale contemporane”.

„O personalitate majoră în modă, a lui a fost o viziune îndrăzneață, revoluționară și provocatoare, transmisă printr-o estetică unică”, a adăugat Puig. „El va rămâne o sursă importantă de inspirație pentru echipele de modă și parfumuri Puig, care lucrează continuu împreună pentru a exprima codurile radical moderne ale domnului Paco Rabanne. Transmit sincerele mele condoleanțe familiei sale și celor care l-au cunoscut.”

Rabanne, care a devenit cunoscut la nivel internațional în anii 1960, s-a retras din modă în 1999 și a fost foarte rar văzut în ochii publicului. Puig din Barcelona a reînviat afacerea de modă a lui Rabanne în 2011, mai întâi cu designerul indian Manish Arora.

Deși cel mai bine cunoscut pentru ansamblurile sale metalice, Rabanne și-a prezentat prima colecție în 1966 folosind materiale plastice. Colecția de debut, intitulată „12 rochii de nepurtat din materiale contemporane”, a înfuriat presa de modă franceză, punând simultan pe Rabanne pe hartă și stabilind cursul viitorului său de design.

Impulsat de un grup american mai entuziast și de spiritul de experimentare din anii 1960, Rabanne a trecut de la materiale plastice la metal, hârtie, nasturi și blană, îmbrăcând pe parcurs persoane precum Mia Farrow, Audrey Hepburn și Jane Fonda.

Deși modelele sale nu erau tradiționale, el a spus WWD: „Sunt unul dintre cei mai clasici creatori de modă. Saint Laurent, Balenciaga, Givenchy și Cardin sunt baroc.” Cu toate acestea, prin utilizarea materialelor alternative și industriale, Rabanne a devenit privit mai mult ca un vizionar în mod futurist decât un creator clasic. Viziunile lui Rabanne asupra viitorului au ajuns dincolo de modă.

Citește și: Faimoasa creatoare de modă Hanae Mori a murit la 96 de ani. A creat rochia de mireasă a împărătesei Japoniei