A murit Papa Benedict al XVI-lea la 95 de ani. Doliu la Vatican!

Fostul papă Benedict al XVI-lea a murit la vârsta de 95 de ani. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a anunțat încă de acum câteva zile că starea lui de sănătate era gravă.

31 dec. 2022, 11:45
A murit Papa Benedict al XVI-lea la 95 de ani. Doliu la Vatican!

Papa Benedict al XVI-lea a murit la reședința sa din Vatican, la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce a renunțat la scaunul papal.

A condus Biserica Catolică timp de mai puțin de opt ani până când, în 2013, a devenit primul Papă care a demisionat, de la Grigore al XII-lea în 1415.

Papa Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani

Papa Benedict și-a petrecut ultimii ani la mănăstirea Mater Ecclesiae din zidurile Vaticanului. Succesorul său, Papa Francisc, a spus în repetate rânduri că l-a vizitat acolo frecvent.

Papa Benedict era bolnav de ceva vreme, iar starea lui a fost agravată de înaintarea în vârstă.

Papa Francisc a făcut apel la toată lumea, miercuri, să se roage pentru Papa Benedict, precizând că era foarte bolnav.

Citește și Papa Francisc, previziuni sumbre pentru omenire: „Sunt semne ale unor şi mai mari distrugeri” VIDEO

Joi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, declara că fostul papă „este absolut lucid şi prezent”. Matteo Bruni a descris starea papei drept gravă, dar stabilă. „Papa Emerit s-a putut odihni noaptea trecută. Este lucid și conștient, deși starea sa de sănătate este în continuare gravă. Situația este stabilă pentru moment”, a transmis Matteo Bruni, director al Biroului de Presă al Sfântului Scaun.

Benedict al XVI-lea a părut tot mai fragil în ultimele luni, deplasându-se într-un scaun cu rotile, însă a continuat să primească vizitatori.

Citește și Papa Francisc, îndurerat de atrocitățile comise de Putin în Ucraina! Suveranul Pontif a plâns în public VIDEO

Născut Joseph Ratzinger în Germania, Benedict avea 78 de ani când, în 2005, a devenit unul dintre cei mai bătrâni papi aleși vreodată. La începutul acestui an, fostul Papă a recunoscut că s-au făcut erori în gestionarea cazurilor de abuz în timp ce era arhiepiscop de München între 1977 și 1982.

Ioan Paul al II-lea, ultimul papă care a murit

Ultimul papă care a murit, Ioan Paul al II-lea, a fost înmormântat pe 8 aprilie 2005, la șase zile după ce a murit. Trupul său a fost mai întâi depus în Sala Clementină, pentru personalul Vaticanului, iar apoi a fost mutat în Bazilica Sfântul Petru pentru a fi văzut de credincioși.

Milioane de oameni au stat la coadă ore în șir pentru a-l vedea, poate cel mai mare eveniment din istoria Vaticanului, iar monarhi și președinți au participat la înmormântarea sa.

Inițial a fost înmormântat în criptele de sub Bazilica Sfântul Petru, iar în 2011 a fost mutat într-o capelă de la nivelul principal al Bazilicii.