A murit Paul Popescu, unul dintre cei mai mari sculptori români. Avea 59 de ani

A murit Paul Popescu, unul dintre cei mai mari sculptori români. A fost în centrul unei controverse naționale, după ce Ministerul Culturii a decis să mute o operă a sa din bronz, busturile soților Tătărescu, Arethia și Gheorghe, ctitorii Axei Brancusi, explicând că sânii Arethiei sunt prea mari.

07 mai 2021, 22:58
A murit Paul Popescu, unul dintre cei mai mari sculptori români. Avea 59 de ani
A murit Paul Popescu, unul dintre cei mai mari sculptori români.

A murit Paul Popescu, unul dintre cei mai mari sculptori români, recunoscuţi atât la nivel naţional, cât şi internaţional, scrie Stiripesurse.ro.

Printre lucrările sale cunoscute sunt busturile Mariei Lătărețu, Mihail Sadoveanu, Tudor Vladimirescu, Grigore Vieru sau Mihai Eminescu, Arethia și Gheorghe Tătărescu, Pompiliu Marcea, dar și sculpturile Inevitabila Despărţire, Poarta Apelor, Desprinderea din derizoriu, Fluture, Craiova văzută din car.

Citeşte şi: A murit jurnalistul, scriitorul şi diplomatul Radu Ciobotea. Doliu în rândul ziariştilor din Timişoara

A murit Paul Popescu

Paul Popescu a făcut și Monumentul Eroilor Neamului din marmură, din Novaci, și a restaurat și conservat multe opere de artă.

Lucrările sale din bronz și piatră se află în colecţii particulare din România, Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg, Italia, Israel, Japonia, SUA.

Premii și distincții:

1998 – Premiul pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului de toamnă, Galeriile Fondului Plastic, Târgu-Jiu, România;

2003 – Premiul special pentru sculptură, acordat de Fundaţia „Mozaic”, Craiova, România;

2003 – Premiul „Gheorghe Vartic”, acordat pentru restaurarea elementelor de piatră la Ansamblul Brâncuşi de la Târgu-Jiu, România;

2005 – Premiul pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului Sacrul în artă, Galeriile Fondului Plastic, Târgu-Jiu, România; 2011 – Premiul I pentru sculptură, acordat în cadrul Salonului International de Sculptură – Brancusiana 2011, ediția a VII-a, România;

2012 – Premiul „Niște țărani”, acordat de Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „Niște Țărani”, România.