A MURIT prima persoană cu transplant de faţă din SUA

Connie Culp a fost prima persoană din SUA care a primit un transplant de față aproape integral, în 2008. Aceasta a murit miercuri, la 57 de ani, a anunțat clinica din Cleveland care a realizat procedura.

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 05:16

Anunţul a fost făcut de Andrea Pacetti, purtătorul de cuvânt al clinicii. Acesta a declarat că Connie Culp a murit miercuri, din cauza unor complicații care nu au avut legătură cu transplantul, relatează Libertatea.

„Connie a fost o femeie incredibil de curajoasă și a reprezentat un model pentru mulți”, a declarat şi doctorul Frank Papay, președintele Institutului de Dermatologie și Chirurgie Plastică din Cleveland Clinic, care a făcut parte din echipa chirurgicală care a operat-o pe Connie.

„Puterea ei era evidentă și prin faptul că ea a fost cea mai longevivă pacientă cu transplant de față până în prezent”, a adăugat Papay.

Culp și-a pierdut o parte a feței după ce a fost împușcată de soțul ei în 2004. Femeia a fost lăsată parțial oarbă, în imposibilitatea de a mirosi și a vorbi, și a trebuit să se bazeze pe o deschidere chirurgicală în gât pentru a respira.

Connie Culp a fost supusă în decembrie 2008 la o complicată operaţie chirurgicală care a durat peste 22 de ore, la care a participat o echipă numeroasă de medici, în frunte cu specialista Maria Siemionow, de la Cleveland Clinic, din Ohio. Medicii au reconstruit 80% din faţa femeii, care suferea de leziuni grave şi îi lipsea complet nasul, osul palatal şi ochiul drept, printr-un transplant de la o donatoare decedată.

Citeşte şi: Egiptul demontează teoria halucinantă a lui Elon Musk. „Piramidele nu au fost construite de extratereştri”