A murit regizorul de teatru Aureliu Manea

Regizorul de teatru Aureliu Manea, considerat un "vizionar" al generației sale, a murit joi, la vârsta de 69 de ani, informează Uniunea Teatrală din România (UNITER).

RomaniaTV.net
14 mart. 2014, 16:37
A murit regizorul de teatru Aureliu Manea

Reprezentanții UNITER apreciază că Manea „a fost creatorul care a îmbogățit lumea teatrului cu spectacole remarcabile, căci el a înțeles teatrul în epiderma lui gravă, complexă și adesea derutantă. A trăit într-o profundă și ascetă discreție, slujbaș stăruitor al unei etici sănătoase, pierdută, însă — aceea a purei și delicatei absențe”, potrivit Agerpres.

Un mare regizor a ajuns pe străzi: „De o săptămână dorm în Gara de Nord”

Pentru regizoarea Cătălina Buzoianu Aureliu Manea „este singurul regizor din țara noastră a cărui artă s-a convertit în mitologie”. Gábor Tompa spunea într-un interviu ca este „unul dintre cei care au avut privilegiul să vadă câteva spectacole de Aureliu Manea”. „Cred că am văzut zece și toate m-au fascinat: ‘Arden din Kent’ de la Ploiești, ‘Phedra’ de la Sibiu, ‘Medeea’ de la Turda, ‘Acești nebuni fățarnici’ și ‘Titanic vals’ de la Teatrul Maghiar din Cluj”, povestește artistul.

În urma lui Aureliu Manea rămân câteva volume despre teatru: „Energiile spectacolului”, „Spectacole imaginare”, „Confesiuni” și ceea ce s-ar putea numi „Trilogia Aureliu Manea”, după singurele texte scrise de regizor: „Penelopa rămâne îngândurată”, „Repetiția de teatru”, și „Zâna de la răsărit” — montat de Gábor Tompa la Teatrul Național Cluj, anul trecut.