A murit Simina Mezincescu, una dintre cele mai apropiate colaboratoare a Regelui Mihai. Fosta şefă a Protocolului Regal avea 93 de ani

Familia Regală a României a anunţat miercuri moartea Siminei Mezincescu (93 de ani), fostă şefă a Protocolului Regal, transmite Agerpres.

27 oct. 2022, 09:57
A murit Simina Mezincescu, una dintre cele mai apropiate colaboratoare a Regelui Mihai. Fosta şefă a Protocolului Regal avea 93 de ani

Anunțul a fost făcut de Casa Regală a României care a subliniat în mesajul său că Simina Mezincescu a fost un exemplu de profesionalism și distincție, iar pentru istoria României, un exemplu de demnitate și rezistență în fața brutalității comunismului.

Majestatea Sa Custodele Coroanei, Principele Consort, întreaga Familie Regală a României, dar şi angajaţii şi colaboratorii Casei Majestăţii Sale, au aflat cu profundă tristeţe de trecerea la cele veşnice a doamnei Simina Mezincescu, Comandor al Ordinului Coroana României şi purtătoare a Crucii Casei Regale a României. Născută Sanda Simina Sonia Caracaş, la 4 noiembrie 1928, Simina Mezincescu a fost unul dintre acei oameni care, într-o viaţă lungă şi bogată, au ţesut, prin energia, compasiunea, cunoaşterea şi curajul lor, părţi ale istoriei ţării noastre”, a transmis Casa Regală, într-o postare pe Facebook.


Născută Sanda Simina Sonia Caracaş, la 4 noiembrie 1928, Simina Mezincescu a fost una dintre primele noastre campioane la raliuri automobilistice în perioada interbelică. Ea a cultivat şi relaţiile culturale şi economice oferite de ascendenţa sa dintr-o veche familie aromână, devenind apropiată marilor oameni de cultură ai României. Acest lucru a determinat ca, în anul 1959, să fie judecată şi condamnată în cadrul marelui „Lot Noica-Pillat”, după o anchetă în cursul căreia a avut de suferit torturi inimaginabile, ale căror urme le-a purtat întreaga viaţă. În cursul încarcerării, la închisoarea din Miercurea Ciuc, a împărţit celula cu soţia lui Ion Mihalache.

Citeste si A murit Călin Doboș! „Chirurgul vedetelor” s-a stins din viață în urma unui accident de motocicletă

A murit Simina Mezincescu, fostă şefă a Protocolului Regal

Simina Mezincescu s-a distins, în perioada antebelică, drept campioană de curse de automobile, iar în anii 1959-1963, a fost încarcerată în închisorile comuniste. Recunoaşterea de care se bucura în ţară şi în străinătate au ajutat-o însă să fie eliberată din închisoare în anul 1963, după ce timp de patru ani nu a avut dreptul să îşi vadă familia deloc. În Bucureşti, a devenit prietenă lui Nicolae Steinhardt, un alt martir al închisorilor politice comuniste.

a murit Simina Mezincescu

Ulterior, prin demersurile lui Henri Coandă, a putut să iasă din ţară până la Paris, însă ulterior s-a întors în ţară pentru a fi aproape de rudele sale în vârstă, precizează sursa citată.

Începând cu anul 1990, Simina Mezincescu a fost cea mai importantă susţinătoare a revenirii Familiei Regale în România, punându-şi la dispoziţie casa din strada Berthelot, resursele materiale şi contactele cu elita românească pentru a organiza primele vizite din România ale Regelui Mihai și Reginei Ana, potrivit Agerpres.

Citeste si Un îndrăgit cântăreţ de muzică populară a murit. Artistul avea doar 47 de ani

A fost martoră la evenimentele din decembrie 1990, fiind alături de Rege atunci când acesta a fost expulzat din ţară.

A avut apoi un rol fundamental în organizarea Casei Majestăţii Sale Regelui în România, în organizarea primelor proceduri de retrocedare, dar şi la primele evenimente publice ale Familiei Regale.