A murit un mare om. Doliu mare în România. S-a stins prea devreme

Învățământul românesc este în doliu, după ce unul dintre cei mai respectați profesori s-a stins din viață. Avea doar 65 de ani.

28 ian. 2024, 18:58
A murit un mare om. Doliu mare în România. S-a stins prea devreme

Nicolae Buzgar, care a murit la doar 65 de ani, era unul dintre cei mai apreciați profesori de la Facultatea de Geografie și Geologie din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași.

Cunoscuții spun că era un om de toată lăuda, cât și un coleg care merita întreaga admirație. Serios și atent cu studenții săi, domnul profesor a lăsat mereu loc de bună ziua pe unde a trecut.

La 65 de ani, viața sa pământească s-a încheiat, lăsând multă durere în urmă. Colegii săi au transmis un mesaj emoționant și plin de durere în amintirea sa.

„Colectivul Departamentului de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași anunță cu tristețe trecerea la cele veșnice a profesorului Nicolae Buzgar. Remarcabil cadru didactic şi cercetător în domeniul mineralogie-geochimie, s-a născut la 16 septembrie 1958, în orașul Câmpeni, judeţul Alba, din Ţara Moţilor. Între anii 1965–1973, a urmat Şcoala generală din oraşul natal, apoi a frecventat cursurile Liceului de Matematică-Fizică nr. 1, din oraşul Cluj-Napoca, specializarea Fizică aplicată.

După susţinerea examenului de bacalaureat (1978), a fost admis la Facultatea de Biologie-Geografie-Geologie, secţia Inginerie geologică şi geofizică, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o cu brio în anul 1984. Ulterior și-a desfășurat activitatea la Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice din Cluj-Napoca între anii 1984 și 1990, iar în perioada 1990–1992 a fost inginer geolog la S.C. Transgex S.A. Cluj-Napoca. Începând cu anul 1992 și până la plecarea în Eternitate a fost cadru didactic, ocupând prin concurs toate treptele academice: asistent universitar (1992–1995), șef de lucrări (1995–2000), conferențiar (2000–2014) și profesor universitar (2014–2023).

A fost un remarcabil lider, conducând Catedra de Mineralogie Geochimie în perioada 2005–2008 și apoi Departamentul de Geologie, de la Facultatea de Geografie şi Geologie între anii 2008 și 2023. A îndrumat generații de studenți de la specializările Inginerie geologică şi Geochimie (licență și master), cărora le-a predat discipline precum Mineralogie, Petrologie Magmatică, Petrografia și petrochimia rocilor sedimentare, Petrologie sedimentară, Spectrometrie în geoștiințe, Spectrografie Rămân, Cristalochimia silicaților, Petrologia Endogenă a României, Geostatistică cu aplicații în modelarea geochimică, Petrologia rocilor rezervor siliciclastice.
Cu mult devotament, a împărtășit nu doar cunoștințe, ci și inspirație și perspectivă. Transmitem sincere condoleanțe familiei.

Călătorie frumoasă în Univers!”, a transmis colectivul Departamentului de Geologie al Facultății de Geografie și Geologie din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași, potrivit BZI.