A murit unul din marii politicieni ai Indiei, fostă stea de cinema. I se spunea „Mama”

Jayalalithaa Jayaram, cunoscută în mod obişnuit doar sub numele de Jayalalitha, a murit luni, la vârsta de 68 de ani.

RomaniaTV.net
05 dec. 2016, 19:50
A murit unul din marii politicieni ai Indiei, fostă stea de cinema. I se spunea „Mama”

Jayalalithaa era şeful guvernului din statul indian Tamil Nandu. Ea a decedat în urma unui infarct suferit duminică seara, la ora locală 23.30 (ora 20.00, ora României), într-un spital din oraşul Chennai. Mii de susţinători se aflau la porţile spitalului şi se rugau pentru însănătoşirea sa.

Jayalalithaa se afla pentru a patra oară în funcţia de şef al guvernului din statul Tamil Nandu, ea mai ocupând funcţia între 1991 şi 1996, 2001 şi 2006 şi 2011 şi 2014. Ea era, de asemenea, secretar general al partidului AIADMK.

Susţinătorii săi îi spuneau  « Amma » (« mama ») sau « Puratchi Thalaivi » (« liderul revoluţionar »), dar criticii afirmă că în ultimii ani şi-ar fi dezvoltat un cult al personalităţii exagerat.

Înainte de a intra în politică, Jayalalithaa a fost actriţă de cinema. Ea a jucat în peste 140 de filme, în limbile tamilă, kannada şi telugu.

Jayalalithaa era născută pe 24 februarie 1948, pe teritoriul actualului stat indian Karnataka. Ea şi-a început cariera cinematografică la Kollywood, în Chennai, sub numele de scenă Sandhya, în filme în limba tamil. La 24 de ani, în 1972, ea a primit distincţia Filmfare Award, pentru cea mai bună actriţă, graţie rolului din Pattikada Pattanama.