A scăpat după 38 de zile de chin, din iadul din Mariupol. „Am adunat mâncare din gunoi, sunt cadavre peste tot”

Bahrudin Delic și-a petrecut ultimele zile în Ucraina în Mariupolul asediat, împreună cu familia sa. După 38 de zile de iad, a reușit să iasă din oraşul distrus.

22 apr. 2022, 14:28
A scăpat după 38 de zile de chin, din iadul din Mariupol. „Am adunat mâncare din gunoi, sunt cadavre peste tot”

Mariupol a căzut, susțin rușii, iar Ucraina neagă. Chiar dacă rușii au cucerit sau nu oraşul Mariupol, este cert că l-au distrus. Bahrudin Delic, nativ bosniac, a mărturisit despre iadul îndurat într-un interviu acordat televiziunii de stat din Bosnia-Herţegovina.

Sudor de profesie, şi-a petrecut viață în orașe industriale și a trăita trauma a două războaie, cel din Bosnia, iar acum cel din Ucraina. A plecat din Zenica natală până în Ucraina, unde s-a angajat la uzina Azovstal. Și-a petrecut ultimele zile în Ucraina în asediul Mariupolului împreună cu familia. După 38 de zile de iad, a reușit să iasă din Mariupolul distrus și să se întoarcă singur în ţara natală. „Nu mai există oraș, orașul este complet distrus, fără clădiri, fără străzi, nimic nu este întreg, totul este ars sau demolat”.

Alături fiica sa, de soție şi părinții cu dizabilități ai acesteia, s-a ascuns în subsolul clădirii Arhivei locale şi au supraviețuit, spune el, cu orez cu apă. A ieșit afară numai în rarele întreruperi ale bombardamentelor, în căutarea hranei. „Găseam ceai, niște orez, niște cafea la gunoi, puţină fasole. Dar nu există apă, ceea ce este cel mai rău„, spune el. Toate acestea au avut consecințe grave asupra sănătății lui Bahrudin. „Aveam 86-87 de kilograme, nu cred că am peste 62-63 de ani acum. Sunt slab, am avut temperatură de 40,8 alaltăieri„, susține bărbatul.

Citeşte şi Premierul Ucrainei, Dmitro Kuleba, după vizita la Bucureşti: „Războiul este momentul adevărului, iar România şi-a arătat faţa de prieten”

Bahrudin a părăsit Mariupolul cu ​​familia, printr-unul dintre rarele coridoare umanitare, spre Rusia. „A fost haos, bombardamente intense în ziua aceea de ambele părţi, nu puteai să ţii ochii deschişi”. Spune că ceea ce a văzut în aceste 38 de zile, nu a văzut altundeva. „Ies din apartament, un mort. Merg la altă intrare, alt mort. Oriunde te uiți oameni morți. Am fost un scut viu pentru ambele tabere și au fost mii în situaţia mea”, spune bărbatul.

Fiica lui Bahrudin, medic, a plecat între timp în Germania, iar soția și părinții acesteia au rămas în Rusia. „Peste o lună sau două, îmi voi vedea familia în Germania, pentru că fiica mea va furniza documente până atunci”, speră Bahrudin.

Citeşte şi Bombele vor lovi şi în ziua de Paşte. Rusia a respins armistiţiul! Zelenski: „Cea mai tristă zi a anului”