A treia zi de proteste în Egipt. Manifestanţii se bat cu forţele de ordine

Situaţia din Egipt se agravează. Guvernul de la Cairo şi-a prezentat demisia, după trei zile de proteste violente soldate cu zeci de morţi şi peste 2000 de răniţi. Autorităţile militare au refuzat însă să accepte această demisie, şi au iniţiat discuţii urgente de criză.

RomaniaTV.net
22 nov. 2011, 11:50
A treia zi de proteste în Egipt. Manifestanţii se bat cu forţele de ordine

Nici manifestanţii n-au fost încăntaţi de oferta cabinetului de a renunţa la funcţie. Ei au rămas în stradă, pentru a treia noapte consecutiv. În mai multe oraşe, mulţimea s-a bătut iar cu forţele de ordine, potrivit Reuters.

Oferta guvernului egiptean de a demisiona nu a calmat mulţimea din stradă. Piaţa Tahrir din Cairo a fost marţi, din nou, plină până la refuz cu oameni care cer schimbarea regimului militar de la putere.

„A fost un guvern inutil. Generalul ar trebui să demisioneze. Ne-am săturat de această situaţie. Armata e responsabilă pentru toate problemele pe care le avem acum. Nu vom mai pleca de aici. „

„Cel mai important lucru acum e demisia generalului Tantawi, a asistentului lui Osama Annan şi a celorlalţi membri ai Consiliului Militar. Demisia guvernului civil e pe locul doi.”

Privită cu respect şi încredere imediat după căderea lui Hosni Mubarak, armata e acum urâtă de mulţi dintre egipteni. Oamenii îi acuză pe liderii militari că încearcă să schimbe constituţia. Astfel încât să rămănă la putere şi după alegerea unei adminsitraţii civile. În plus, violenţele de stradă din ultimele zile au sporit considerabil sentimenetele de antipatie.

Instabilitatea din ţară ar putea duce la amânarea alegerlilor parlamentare programate să începă pe 28 noiembrie. Frăţia musulmană, principala formaţiune isalmistă din Egipt – a făcut apel la calm. Şi i-a îndemnat pe oameni să nu facă nimic care are putea periclita buna desfăşurtare a scrutinului. Apelul lor a fost însă ignorat în cea mai mare parte a ţării. Cetăţenii au ieşit cu miile pe străzi şi s-au bătut cu forţele de ordine.


loading...