Aberațiile sistemului educațional din România. Un elev din Sibiu cu media 1,59 primește bursă de merit. Următorul bursier pe listă are media 1,85. Reacția ministrului Ligia Deca

Patru elevi din Sibiu cu medii sub 5 primesc burse de merit, după ce noua Lege a Educației a scos limita de medie. Astfel, s-a ajuns în situația ca elevi cu medii sub 2 să primească bursă de merit.

25 oct. 2023, 10:12
Aberațiile sistemului educațional din România. Un elev din Sibiu cu media 1,59 primește bursă de merit. Următorul bursier pe listă are media 1,85. Reacția ministrului Ligia Deca
Ministerul Educației scoate la concurs mii de posturi pentru a umple golul din învățământ

1,59 este media unui elev din Sibiu care în anul școlar 2023 – 2024 va primi bursa de merit, alte trei medii pe baza cărora elevii primesc bursă fiind, de asemenea, sub 5, scrie Turnul Sfatului. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, în acest an școlar se vor acorda, în total, 26.615 burse.

„Burse de merit cu medii sub 5 apar doar la clasa a IX-a unde se ia în discuție media de admitere în liceu sau în învățământul profesional, media calculată doar la elevii care au susținut Evaluarea Națională la sfârșitul clasei a VIII-a și au ocupat un loc prin repartizare computerizată sau repartizare în învățământul profesional”, spun reprezentanții ISJ Sibiu.

Citește și: Scandal în școli pe tema salarizării cadrelor didactice. Profesori suceveni cu venituri de peste 10.000 de lei, directorii le atribuie plata cu ora în exces

În acest context, cea mai mică medie din județul Sibiu obținută de un elev care se încadrează la bursa de merit, fiind în primii 30%, este de 1,59. Elevul este la învățământ profesional, studiind la Liceul Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică, clasa a IX-a. Următoarea medie a unui elev cu bursă de merit este 1,85. Și acesta este încadrat tot în învățământul profesional, tot în clasa a IX-a, dar în Mediaș, la Liceul Tehnologic „Automecanica”.

Citește și: Situație revoltătoare în Prahova! Un elev cu media de aproape 2 a luat bursă de merit

Alte două medii sub nota cinci obținute de elevi care se încadrează la bursa de merit sunt 3,47, media unui elev de la clasa a IX-a a Liceului Tehnologic „Automecanica” Mediaș și 3,52 la un elev de clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic „Mediensis” Mediaș.

 

Un elev de la o școală din Prahova a luat bursă pentru „merite deosebite la învățătură”, deși are media 1,97

Un elev de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești, județul Prahova, primește bursă pentru „merite deosebite la învățătură”, deși are media 1,97.

Elevul de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești a fost plasat în primii 30% din clasă în baza rezultatului obținut la Evaluarea Națională, urmând să fie recompensat, lunar, cu suma de 450 de lei.

„Este un elev de la profesională. A intrat cu media 1,97 și s-a încadrat să primească această bursă de merit, potrivit metodologiei – cadru. Avem, la noi în liceu, 46 de elevi care primesc această recompensă în bani.

Noi aplicăm legea în forma în care este ea, indiferent de cât de normală sau nu este o astfel de situație”, a declarat directorul liceului, Viorica Rădulescu, pentru observatorulph.ro.

Potrivit noii Legi a Educației, bursa de merit nu mai are limită de medie. Astfel, obțin această bursă primii 30% dintre elevii unei clase, pornind de la cea mai mare medie către cea mai mică. În aceste condiții, există elevi care vor primi bursă de merit deși au medii sub 5.

 

Deca, despre elevii cu medii sub 5 care iau burse de merit: Problema e cum ajung să fie repartizați la clasa a IX-a

„Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o notă de trecere”, a spus Ligia Deca, la Antena 1.

În legătură cu această categorie de elevi, ministra a spus că autoritățile se gândesc ”inclusiv la programe de tip remedial, adică acei copii care au performanță la Evaluarea Națională sub un standard acceptabil să aibă parte de o intervenție suplimentară ca să ajungă totuși la profilul absolventului”.

”Problemele care au apărut și care într-adevăr sunt și în presă, apar la clasa a IX-a unde, fiind învățământ obligatoriu, elevii sunt distribuiți și dacă au note mai mici decât cinci. La alte clase nu apare această problemă, pentru că dacă există o notă sub baremul de trecere nu trece în clasa următoare”, a mai spus Ligia Deca.