Academicianul Ioan Aurel Pop, ales rector al UBB, în locul lui Andrei Marga

Academicianul Ioan Aurel Pop a fost ales, joi, rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, după turul al doilea de alegeri în care a obţinut peste 650 de voturi, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
08 mart. 2012, 20:42
Academicianul Ioan Aurel Pop, ales rector al UBB, în locul lui Andrei Marga

Preşedintele Comisiei de Alegeri a UBB, Răzvan Nistor, a declarat, joi seară, corespondentului MEDIAFAX că Ioan Aurel Pop a primit 659 de voturi, faţă de contracandidatul său, prorectorul Cristina Ciumaş, care a obţinut 595, din partea celor 1274 de alegători prezenţi la urne – studenţi, cadre didactice şi cercetători.

Un număr de 20 de voturi au fost anulate.

Ioan Aurel Pop a declarat, joi seară, pentru Mediafax că alegerea în funcţia de rector al UBB înseamnă o mare responsabilitate.

„Am primit cu bucurie şi speranţă rezultatul alegerii pentru funcţia de rector al UBB. Este o onoare şi o mare responsabilitate pentru mine această funcţie. Programul de campanie cu care am candidat şi am câştigat îl voi completa în zilele următoare cu propuneri din partea facultăţilor”, a spus Pop.

Ioan Aurel Pop s-a născut la 1 ianuarie 1955 în localitatea Sântioana, din judeţul Cluj, şi a absolvit în 1979 Facultatea de Istorie – Filosofie a UBB, secţia istorie – filosofie, specializarea istorie medievală, ca şef de promoţie.

Din anul 1996 este profesor universitar la Catedra de Istorie medie a UBB. Este doctor în istorie şi academician, director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj-Napoca. Între 1994 şi 1995 a fost directorul Centrului Cultural Român din New York, iar în perioada 2003 – 2007 a deţinut funcţia de director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Este autorul a peste 50 de cărţi şi a peste 300 de articole şi studii.

La turul al doilea de alegeri au participat prorectorul UBB din Cluj Cristina Ciumaş şi academicianul Ioan Aurel Pop.

Pop îl înlocuieşte în funcţie pe Andrei Marga, care nu a mai candidat deoarece a împlinit anul trecut vârsta de pensionare, 65 de ani.