Accident de tren în Spania: Experţii caută cutia neagră pentru pentru a stabili cauza tragediei

Excesul de viteză al trenului, care circula pe ruta Alvia Madrid-Ferrol şi a deraiat miercuri seară la intrarea în Santiago de Compostela, este una din ipotezele care capătă cel mai mult consistenţă privind cauzele accidentului în care şi-au pierdut viaţa 77 de persoane, potrivit surselor investigaţiei, consultate joi de ziarul El Mundo.

RomaniaTV.net
25 iul. 2013, 08:44
Accident de tren în Spania: Experţii caută cutia neagră pentru pentru a stabili cauza tragediei

Cauzele oficiale ale tragediei feroviare din Spania rămân, pentru moment necunoscute, chiar dacă există mai multe ipoteze. Experţii căilor ferate spaniole, Renfe, căutau la primele ore ale nopţii cutia neagră – „teloc” – unde sunt înregistrate vocile şi vitezele atinse de tren. Pe bandă rămâne înregistrat orice tip de incident care ar fi avut loc, precum şi posibilul exces de viteză.

ACCIDENTUL DE TREN din Spania, surprins de o cameră de supraveghere VIDEO

Delegatul guvernului din Galicia, Samuel Juárez, a declarat că în momentul accidentului trenul rula cu 220 km pe oră, deşi viteza maximă în acest punct era de 80 de km/pe oră având în vedere că pe această porţiune viteza trebuie redusă pentru a putea intra în gara din Santiago de Compostela.

Totuşi, surse ale căilor ferate spaniole, Renfe, au asigurat că trenul circula cu 180 km/pe oră, ceea ce depăşeşte de asemenea cu mult viteza prevăzută pe această porţiune. Dar un purtător de cuvânt al Renfe a declarat agenţiei EFE că nu se poate ‘aventura’ nimeni să atribuie accidentul excesului de viteză.

CITEŞTE ŞI: TREN DERAIAT ÎN SPANIA: Niciun român nu se află printre victime

Poliţia şi experţi ai infrastructurilor feroviare lucrează la faţa locului pentru a încerca să descopere dacă aceasta a fost cauza accidentului ori dacă au intervenit şi alte motive. Surse ale Renfe au confirmat că trenul avea o întârziere de cinci minute, deşi un interval de cinci minute în plus sau în minus este un lucru destul de obişnuit pentru căile ferate, prin urmare nu poate fi considerat drept cauză a accidentului.

 

Accidentul, cel mai grav din ultimele decenii, are de asemenea o particularitate: este primul care are loc pe liniile de mare viteză. Trenul deraiat este Alvia 151, un tip de tren care se foloseşte pe aceleaşi linii ca şi AVE (Tren de Mare Viteză). Punctul în care a avut loc tragedia este considerat drept ‘curbă dificilă’ de tehnicieni: curba este limitată la 80 de kilometri pe oră, iar trenul era obligat să încetinească la 75 – 80 km/pe oră, conform protocoalelor AVE.

Un specialist a explicat ziarului El Mundo că trenul iese din localitatea Orense cu o viteză de 110 kilometri pe oră şi atinge o viteză de 220 la kilometrul 84 după ce trece de Orense, de unde trebuie să reducă din viteză la 80 de kilometri şi apoi la 75 înainte să frâneze şi mai mult pentru a intra şi opri în gara din Santiago de Compostela.

CITEŞTE ŞI: TREN DERAIAT în Spania. Bilanţul MORŢILOR a ajuns la 77, alte zeci de persoane sunt rănite VIDEO

Mai mulţi specialişti feroviari au explicat ziarului că ruta fusese renovată recent şi că atât trenul cât şi căile ferate erau pregătite pentru atingerea unei viteze de 220 de kilometri pe oră. Trenul este cunoscut drept ‘hibrid’, ceea ce înseamnă că are tracţiune electrică şi pe motorină şi este adaptat căilor ferate spaniole (Renfe), mai late decât cele din restul Europei. Accidentul s-a produs pe o zonă de lăţime Renfe, dar cu tehnologie AVE.