Aceasta este dieta corectă dacă ai pietre la fiere

Pentru a evita crizele de fiere este recomandat să respecți întocmai sfaturile medicului și să-ți schimbi stilul alimentar. Află care alimente sunt permise și care sunt interzise.

23 oct. 2017, 07:30
Aceasta este dieta corectă dacă ai pietre la fiere

Vezica biliară (colecistul) este situată sub ficat, fiind legată de acesta prin ductul hepatic. Ea colectează bila, un lichid care conține colesterol, săruri biliare și lecitină, pe care le eliberează mai apoi în intestinul subțire și stimulează astfel digestia. Calculii biliari apar atunci când bila conține colesterol în exces, iar acesta se cristalizează și se lipesc de vezica biliară. Ei blochează eliberarea bilei și, din acest motiv, apar infecțiile și alte complicații asociate.

Printre simptomele care anunță pietrele la fiere se numără durerile puternice în partea dreaptă a abdomenului sau în spate, senzația de greață și transpirațiile care apar în 30 de minute după terminarea mesei. Operația de colecist se impune doar atunci când simptomele sunt din ce în ce mai dese, iar boala nu poate fi ținută sub control prin regim alimentar.

Cât mai multe legume

Pentru ca fierea și ficatul să nu fie suprasolicitate, celor care au calculi biliari li se recomandă alimentele cât mai proaspete și cu un conținut redus de grăsimi. Legumele au multe fibre, precum și apă, ceea ce le face ușor de digerat. Printre legumele permise se numără morcovii, cartofii, dovleceii, spanacul, salata verde, roșiile și fasolea verde. Ele pot fi garnitură pentru carnea slabă, cum este cea de pasăre sau pește, cu un conținut redus de grăsimi (șalău, păstrăv, biban, calcan).

Citeşte şi Pune sare şi piper pe o lămâie şi nu vei mai avea nevoie de doctor

În ceea ce privește produsele lactate, ele trebuie să fie cât mai degresate: iaurt, lapte bătut, brânză de vaci proaspătă și nefermentată. Fructele trebuie să aibă un conținut mare de apă, cele mai potrivite pentru bolnavii de colecist fiind merele, perele, strugurii, pepenii verzi, prunele și piersicile. Produsele de panificație sunt permise atât timp cât sunt preparate din făină integrală. Poți consuma fără probleme miere, marmeladă sau dulcețuri, dacă acestea din urmă sunt produse în casă.

Fără condimente sau carne grasă

Anumite alimente sunt mai greu de digerat și pot declanșa crize de fiere. Lista acestora poate fi diferită, în funcție de toleranțele alimentare. Totuși, medicii recomandă evitarea cărnii grase, mai exact a celei de porc și de rață, a mezelurilor (salamuri, cârnați) și a afumăturilor.

Din frigider trebuie să lipsească și brânzeturile fermentate și produsele lacate grase, cum este smântâna. Prăjiturile cu creme sau din multe ouă ar trebui, de asemenea, evitate. Condimentele în exces și alcoolul sunt interzise.Omleta grasă, ouăle prăjite, maioneza, găbenușul în cantitate mare nu sunt recomandate.

Fiert, nu prăjit!

Nu doar anumite alimente declanșează crizele de fiere, ci și modul în care sunt preparate. De pildă, carnea de pui este recomandată, dar atunci când este prăjită ea devine o mâncare interzisă. Alimentele permise trebuie consumate în salate, preparate la cuptor, la aburi sau fierte și în nici într-un caz prăjite. Supele, ciorbele, tocănițele ușoare, fără adaos de ulei, grătarele nu ar trebui să lipsească din alimentația bolnavilor de colecist.

Citeşte şi Pietrele la bilă se pot trata şi fără bisturiu

Atenție!

Condimentele precum hreanul, piperul, boia iute sau muștarul pot fi iritante și din acest motiv nu trebuie adăugate în preparate.

Sfatul specialistului: Dr. Elena Tănase, medic specialist medicină internă, masterand Nutriție și Siguranță Alimentară, Medicover, București

Există factori de protecție care previn dezvoltarea calculilor biliari: tratamentul cu statine (medicamente care normalizează colesterolul circulant), aportul de vitamina C (în special la femei), consumul moderat de cafea, proteinele din surse vegetale, grăsimile mono și polisaturate (uleiurile vegetale sunt principala sursă).

Alimentația săracă în fibre și excesivă în grăsimi și proteine de origine animală va favoriza dezvoltarea calculilor biliari. Cu alte cuvinte, consumul redus de legume, fructe, produse din cereale integrale (pâine integrală, orez, paste integrale), asociat cu consumul în exces al cărnii și produselor din carne grasă (mici, cârnați, mezeluri) sau de brânzeturi grase crește riscul de litiaza biliară. Nu același risc îl comportă consumul ocazional sau moderat cantitativ.

Află cum să alegi deodorantul potrivit AICI. 


loading...
Partenerii noștri