Această iluzie optică a reușit să înnebunească internetul! Tu ce număr vezi în imagine? Doar puțini dau răspunsul corect

O nouă iluzie optică a devenit virală pe rețelele de socializare. Internauții sunt contrariați de numărul care apare într-o imagine alb-negru.

22 feb. 2022, 14:07
Această iluzie optică a reușit să înnebunească internetul! Tu ce număr vezi în imagine? Doar puțini dau răspunsul corect

Această iluzie optică a reușit să înnebunească internetul. Fotografia a apărut inițial pe Twitter și apoi s-a viralizat pe toate rețelele de socializare. “Vezi un număr? Dacă da, ce număr?”, a scris userul Benonwine pe Twitter.

Această iluzie optică a reușit să înnebunească internetul! Tu ce număr vezi în imagine? Doar puțini dau răspunsul corect

“Eu pot vedea doar 528. Înseamnă că am probleme de vedere?”, “Eu văd doar 528, dar observ că sunt persoane care văd încă două numere”, “Văd 45 283. Care e răspunsul corect?”, sunt doar câteva dintre comentariile celor care au văzut fotografia.

Numărul corect ascuns în cerc este 3452839. Acesta poate fi văzut mai ușor dacă imaginea este privită de la distanță. Un rol important îl joacă sensibilitatea la contrast, un indicator important al funcției vizuale, care permite perceperea diferenței dintre obiecte și fundalul lor.

Persoanele cu nivel ridicat de sensibilitate la contrast au mai multe șanse să vadă toate cele șapte cifre imediat. Specialiștii spun că sensibilitatea slabă la contrast poate fi un simptom al afecțiunilor oculare, inclusiv cataractă sau glaucom.

Iluzia optică (sau iluzia vizuală) reprezintă perceperea unei imagini care conduce la o estimare eronată a realității. Iluziile optice sunt studiate de psihologia percepției. Aceste iluzii apar la interacțiunea diverselor idei predefinite privind lumea exterioară și care conduc la așa-numita „deducție inconștientă”. Sunt cele mai interesante și mai bine cunoscute. Nu au o cauză fiziologică, acționează la nivelul interpretării vizuale, al ipotezelor preconcepute. Au fost studiate în secolul al XIX-lea de către Hermann von Helmholtz.

Iluziile pot să apară pentru oricare dintre simțurile umane, dar iluziile vizuale (iluzii optice) sunt cele mai cunoscute și înțelese. Accentul pus pe iluziile vizuale apare deoarece văzul domină de multe ori celelalte simțuri. De exemplu, persoanele care urmăresc un ventriloc vor percepe vocea ca venind de la marionetă, deoarece pot să vadă gura marionetei rostind cuvintele. Unele iluzii sunt bazate pe presupuneri de ordin general pe care le face creierul în timpul percepției. Aceste presupuneri sunt generate de principiile de organizare (de exemplu, gestaltismul), de capacitatea unui individ de percepție în adâncime și de percepție a mișcării și de mișcare și percepție, și de constanța perceptivă. Alte iluzii sunt cauzate de structurile senzoriale biologice din corpul uman sau de condiții din afara corpului într-un anumit mediu fizic.

Citește și: Iluzie optică. Poţi să descoperi câinele din imagine? Doar 1% dintre cei care privesc fotografia văd patrupedul