Iluzie optică! Doar persoanele cu IQ peste medie reuşesc să descopere femeia dezbrăcată din fotografie

O nouă iluzie optică face furori pe internet. Specialiştii spun că persoanele care reuşesc să identifice femeia dezbrăcată din imagine au un IQ peste medie.

01 feb. 2022, 15:26

Iluzie optică. În ultima vreme, imaginile care ascund diverse lucruri sau persoane s-au transformat în adevărate opere de artă, multe dintre ele devenind rapid virale. O astfel de iluzie optică este şi această fotografie reprezentând un peisaj de toamnă, în care… se află o femeie.

Iluzie optică. Găseşte femeia din imagine!

Imaginea a fost realizată de artistul german Jörg Düsterwald, specializat în body painting. Tabloul a creat numeroase dispute în ţara lui. Düsterwald a pictat-o pe tânără cu un talent desăvârşit, astfel încât se identifică foarte bine cu peisajul tomnatic. Este greu spre imposibil să o depistezi, iar cei care reuşesc se pare că sunt beneficiarii unui IQ peste medie.

Citeste si Broască sau cal? Această iluzie optică a împărţit internetul în două

La o privire mai atentă, se observă o femeie goală care stă aşezată la rădăcina copacului din dreapta fotografiei, cu spatele sprijinit de copac şi cu capul plecat într-o parte.

În galeria foto, poţi vedea şi alte opere ale artistului Jörg Düsterwald, în care personajele se contopesc cu natura.

Iluzie optică

Citeste si O iluzie optică a împărţit internetul în două: câine care aleargă sau bărbat privit din spate?

Ce sunt iluziile optice

Iluziile optice sunt erori ale percepției vizuale, care constau în discrepanțe între realitatea stimulilor cu care intrăm în contact și ceea ce vedem. Cu alte cuvinte, ochii și creierul percep o imagine deformată a realității, care nu respectă trăsăturile fizice ale stimulului, tridimensionalitatea sau alte legi ale fizicii.

La crearea acestor iluzii contribuie mai mulți factori:

  • aspectele fizice ale stimulului vizual (cantitatea de lumină, culorile, dacă obiectul este sau nu în mișcare etc.)
  • subiectivitatea (așteptările, experiența anterioară) celui care privește o imagine
  • contextul – o persoană cu o înălțime medie ni se va părea mai înaltă atunci când se află în mijlocul unor oameni mici de statură și mai scundă atunci când e în preajma unor oameni foarte înalți.