Iluzie optică. Poţi să descoperi câinele din imagine? Doar 1% dintre cei care privesc fotografia văd patrupedul

La prima vedere, imaginea reprezintă faţa unui bătrân care poartă pălărie. Cei care privesc cu atenţie, însă, ar putea descoperi şi un câine.

02 feb. 2022, 16:30
Iluzie optică. Poţi să descoperi câinele din imagine? Doar 1% dintre cei care privesc fotografia văd patrupedul

Descoperă câinele din imagine. Ilustraţia a fost creată de Valentine Dubinin, un desenator şi animator din Rusia. Astfel de imagini, numite imagini ambigue, sunt deosebit de apreciate de oamenii din întreaga lumi, întrucât provoacă imaginaţia.

Imaginile ambigue sau figurile reversibile sunt forme vizuale care creează ambiguitate prin exploatarea asemănărilor grafice și a altor proprietăți ale interpretării sistemului vizual între două sau mai multe forme de imagine distincte. Acestea sunt renumite pentru inducerea fenomenului de percepție multistabilă. Percepția multistabilă erprezintă apariția unei imagini care poate oferi percepții multiple, deși stabile, potrivit wikipedia.

Astfel de imagini au intrigat cercetătorii din mai multe domenii diferite de-a lungul anilor. Oamenii de știință și psihologii nu pot să-și dea seama exact ce parte a creierului nostru intervine în înțelegerea acestor imagini sau ce abilităţi au oamenii care pot să treacă de la o imagine la alta. Unele persoane nu pot face această trecere deloc, ceea ce percep ele fiind fie o imagine, fie o altă.

Vezi si Iluzie optică! Doar persoanele cu IQ peste medie reuşesc să descopere femeia dezbrăcată din fotografie

Descoperă câinele din imagine!

Pentru a putea vedea câinele, este necesar să întorci imaginea invers. Aşadar, urechea bătrânului este coada câinelui, nasul bătrânului este osul pe care patrupedul îl ţine  în gură, iar barba bărbatului este capul căţelului.

descoperă câinele din imagine

Citeste si Iluzie optică! Internauții au încercat să găseasca paiul din fotografie, însă mulți s-au dat bătuți. Cât de atent ești la detalii

Tipuri de iluzii optice

Există trei tipuri de iluzii optice: iluziile ambigue, cum este cazul de mai sus, distorsiunile şi iluziile paradoxale, potrivit romedic.ro

  • iluziile ambigue sunt acele iluzii vizuale în care poți identifica două imagini reprezentate. Ambele imagini pot fi văzute, dar nu pot fi percepute simultan;
  • distorsiunile – în aceste imagini sunt distorsionate forma, mărimea, liniile, scopul fiind acela ca ochiul să perceapă un obiect ca fiind mai mare decât altul, când de fapt ele sunt egale;
  • iluziile paradoxale sunt acele imagini care prezintă lucruri care încalcă legile fizice, care creează un efect ce se repetă la nesfârșit sau îți dau senzația că imaginea nu e completă, dar în același timp par convingătoare.