Acest semn din jurul ochilor poate indica faptul că ai probleme cu ficatul. E posibil să suferi de o boală hepatică gravă

Dacă ai acest semn în jurul ochilor, este posibil să ai probleme cu ficatul. Poate indica o boală hepatică gravă.

17 mai 2023, 19:45
Acest semn din jurul ochilor poate indica faptul că ai probleme cu ficatul. E posibil să suferi de o boală hepatică gravă

Ficatul sănătos reprezintă o parte integrantă a menținerii stării de bine. Din păcate, milioane de persoane trăiesc cu probleme hepatice cronice, iar un număr foarte mare de oameni nici nu își dau seama că ar putea avea o boală hepatică.

Conform Clinicii Mayo, bolile hepatice nu provoacă întotdeauna semne și simptome vizibile, ceea ce le face mai greu de observat atât de pacienți, cât și de medici. Pe lângă simptomele hepatice cunoscute, precum icterul, durerile abdominale, umflarea picioarelor sau mâncărimi ale pielii, există încă un simptom, care apare în jurul ochilor, la care trebuie să fim atenți.

Citește și: Descoperă leguma care face parte din dieta noastră zilnică și este mai dăunătoare decât un hamburger

Dacă observați că sub pielea din jurul ochilor apar plăci galbene, experții spun că ar putea fi un semn că suferiți de o boală hepatică. Afecțiunea este cunoscută sub denumirea de xantelasmă – depozite de colesterol sub piele, despre care se crede că sunt rezultatul unui nivel ridicat de colesterol și al unui metabolism lipidic dereglat.

Un raport din 2009 al Cleveland Clinic Journal of Medicine arată că boala hepatică colestatică este cea mai frecventă cauză pentru apariția xantelasmei.

„Studiile sugerează că nivelul total al colesterolului din plasmă este ridicat la până la 50%  dintre pacienții cu funcție hepatică compromisă. Până la jumătate dintre cei cu xantelasmă au colesterolul ridicat” se arată în raport, potrivit bestlife.com.

Xantelasma este cel mai frecvent asociată cu afecțiunile hepatice, dar, atunci când apar aceste leziuni, ar putea însemna și că alte organe sunt compromise.

Citește și: Pericolul la care te expui dacă ții în frigider ambalaje de plastic

„Xantelasma poate semnala faptul că se acumulează colesterol în vasele de sânge. Acest lucru blochează fluxul sanguin și poate duce la un accident vascular cerebral sau la un atac de cord”, mai spun specialiști.

Un studiu din 2011 publicat în British Medical Journal arată că bărbații cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani care au dezvoltat xantelasma au avut un risc cu 12% mai ridicat de boli de inimă decât cei care nu au dezvoltat-o, independent de alți factori de risc, precum obsezitatea și colesterolul ridicat.

Xantelasmele sunt plate sau ușor crescute, de culoare galbenă sau alalbă. Acestea apar, de obicei, direct sub ochi sau deasupra lor, pe pleoape. Acestea tind să fie nedureroase și moi, cu margini bine definite, uneori putând crește sub formă de tub.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră acum dacă observați acest simptom ciudat al pielii.