Acesta este singurul lucru care ar putea duce la salvarea de la moarte a lui Ionuţ Gologan

Avocatul lui Ionuţ Gologan, tânărul condamnat la moarte în Malaezia, vrea să facă o petiţie, cu semnături din ţară, cât şi din străinătate, pentru salvarea tânărului de la pedeapsa capitală. 

27 ian. 2016, 09:17
Acesta este singurul lucru care ar putea duce la salvarea de la moarte a lui Ionuţ Gologan

„În acest sens, eu mă gândesc să iniţiem o petiţie care să strângă cât mai multe semnături în ţară şi în străinătate pentru susţinerea cererii de graţiere a lui Ionuţ Gologan. Eu spun că este nevoie de o campanie foarte pronunţată a societăţii civile. Şi nu numai din România, ci din întreaga Europă. Dacă judecătorul nu putea fi influenţat, factorii politici ar putea fi influenţaţi, sub o presiune a societăţii civile. O chestiune unanim acceptată. Şi reală”, a declarat avocatul Artin Sarchizian, potrivit ziarulring.ro.

 Citeşte şi Clipe sfâşietoare pentru familia românului condamnat la moarte. Bunica lui Ionuţ Gologan blesteamă cu lacrimi în ochi

„Calvarul în «coridorul morţii» acum începe”

Avocatul Sarchizian judecă la rece toate aceste variante de „scăpare” pentru Ionuţ Gologan, fiind rezervat în ce priveşte schimbarea legislaţiei malaysiene. „Nu se ştie dacă se va face această modificare, e doar o speranţă, pentru că opinia publică din Malaysia este foarte reticentă la abolirea pedepsei cu moartea în cazul traficului de droguri. Aşadar, e un tărâm destul de riscant. E o situaţie destul de delicată”, spune preşedintele SRDO. Care mai adaugă: „Oricum, potrivit cutumei şi a dreptului internaţional în materie de drepturile omului, care recunoaşte dreptul fundamental al fiecărui condamnat la moarte de a avea şansa să i se analizeze o cerere de graţiere sau de comutare a pedepsei, o să urmeze un timp de aşteptare. Acest lucru este stipulat în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Deci clar nu o să asistăm la o execuţie curândă, ferească Dumnezeu, dacă va fi cazul. (…) Practic, de acum începe calvarul pentru Ionuţ, din momentul în care se află definitiv şi irevocabil în ceea ce se numeşte «coridorul morţii». Dacă până acum avea speranţe, e cam greu din acest moment, din păcate. Dar mai sunt speranţe, nu e totul pierdut. Faptul că malaysienii nu au mai executat în ultimii ani condamnaţi la moarte pentru trafic de droguri, faptul că s-au făcut angajamente ferme de către politicieni, în 2015, că vor schimba cadrul legislativ, toate acestea, să zicem, întăresc speranţa că lucrurile vor fi pozitive într-un final”.

Citeşte şi Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaezia, are mari ŞANSE SĂ SCAPE de pedeapsa capitală