Aceste persoane pot pierde pensia dacă nu depun actele la Casa de pensii până în 25 septembrie

Unele persoane trebuie să le depună de două ori pe an pentru a face dovada că pot primi pensie de la stat. Este vorba despre persoanele care beneficiază de pensie de urmaș. Indiferent că este vorba de elev sau student, toți tinerii cu vârsta de până în 26 de ani pot primi pensie lunară dacă unul dintre părinți a decedat.
Alina Costache
14 sept. 2024, 16:24
Aceste persoane pot pierde pensia dacă nu depun actele la Casa de pensii până în 25 septembrie

Tinerii cu vârsta de până în 26 de ani pot primi pensie lunară dacă unul dintre părinți a decedat. Este vorba despre pensia de urmaș. Cum pensiile sunt în medie de 2.800 lei, iar cele de urmaș sunt la jumătate, adică 1.400 lei pe lună, cei mai mulți beneficiari primesc această sumă. Conform legislației, cei care nu fac dovada că sunt elevi sau studenți pot pierde acest venit lunar.

„Înregistrăm adeverințe de la elevii care beneficiază adeverințe de urmaș. Până pe 25 septembrie trebuie să facă dovada că își continuă studiile. Pe studenți îi așteptăm până pe data de 25 octombrie.

Dacă nu se prezintă adeverința pentru dovada continuării studiilor vom continua la suspendarea plății pensiilor. În județul Iași avem 14.000 de beneficiari sunt elevi, studenți și soții de pensii de urmaș”, a declarat Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Județene Iași, citată de newsweek.ro.

Conform art. 74 lit. b) din Legea nr. 360/2023, copiii au dreptul la pensie de urmaş dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani. Aceeași lege prevede că în cazul în care tânărul beneficiar al unei pensii de urmaş nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 noiembrie a anului în curs.

Având în vedere prevederile art. 64 alin (3) din Normele de aplicare ale Legii nr. 360/2023, aprobate prin HG 181/2024, ca regulă generală, copiii urmași în vârstă de peste 16 ani, au obligația să prezinte în 10 zile calendaristice, de la începerea anului scolar, adeverința în original, din care să rezulte că în anul școlar în curs, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii.

De asemenea, studenții urmași au obligația ca în termen de 10 zile calendaristice, de la începerea anului universitar, să prezinte caselor teritoriale de pensii adeverința în original, din care să rezulte că în anul universitar în curs, urmează o formă de învățământ superior, organizată potrivit legii.

„Pentru studenți avem posibilitatea să depunem anticipat o declarație în care să ne anunțe pe noi că sunt în continuare de studii. În special pentru studenții din străinătate menținem acest model de declarație pentru anul acesta pentru a nu le crea neplăceri și la 1 noiembrie să le reținem plata pensiei. Știm că în străinătate structura anului universitar este diferită de cea din România, condițiile de a merge la facultate sunt altele.

Noi nu putem să le impunem niște condiții exact ca la un student din România. Ca atare, le sugerăm să completeze acea declarație care se găsește pe site-ul casei de pensii”, a mai spus directorul Casei de Pensii Iași.

Adeverința prin care se face dovada continuării studiilor se certifică, prin ștampila și semnătura olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens. Totodată, este necesar ca în cuprinsul acesteia să se menționeze și codul numeric personal al copilului urmaș.

La calcularea pensiei de urmaș, procentul aplicat depinde de numărul de urmași îndreptățiți ai persoanei decedate și este de 50 % pentru un urmaș, 75 % pentru doi urmași și 100 % pentru trei sau mai mulți urmași.

DailyBusiness
Tichetele de Crăciun. 300 de lei pentru sărbători. Cererile se depun până pe 6 decembrie
Spynews
Cum îți poate distruge enterocolita organismul. Principalele simptome pe care nu ar trebui să le ignori. Sfaturile unui conferențiar universitar
Bzi.ro
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă, de fapt, dacă o persoană are ochii verzi. Secretul celei mai rare culori din lume
Capital.ro
Românii care stau la bloc au INTERZIS. Se aplică amendă de 500 lei. NU ai voie în spațiile comune
Playtech.ro
Kate Middleton, apariție FABULOASĂ. Prințesa a uimit pe toată lumea. Cât de bine arată acum
DailyBusiness
Se schimbă legea! Documentul va fi obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Adevarul
Criza a venit în Bulgaria: 17.000 de companii anunță concedieri
wowbiz.ro
Scene greu de privit la înmormântarea lui Naty, fetița de 10 ani ucisă în accidentul din Timișoara: "Doamne, ce suferință". Ce s-a întâmplat la cimitir, înainte ca sicriul cu trupul neînsuflețit să fie coborât în groapă?
Spynews
O româncă dă în judecată Warner Bros! Un accident de pe platourile de filmare ar fi putut să îi aducă sfârșitul
Spynews
CRBL, filmat în ipostaze incendiare alături de noua iubită! Au dansat pe ritmuri de manele și nu au spus ”nu” gesturilor romantice! | VIDEO
Evz.ro
Un obicei la care mulți români trebuie să renunțe. Se dau amenzi foarte mari, legea s-a schimbat
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Românii vor primi 1.400 de lei în plus la pensie. Când vor intra banii pe card
Cancan.ro
Naty, fetița care a murit în accidentul din Timișoara, a fost înmormântată. Gestul făcut de colegii micuței 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul a pus limită. Decizie pentru românii care au luat bani sau casă prin credit
StirileBZI
Dispar ghenele de gunoi din 2025! Vor fi înlocuite cu zone pentru colectare selectivă
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
"Am mai pierdut un îngeraș" Ți se face pielea de găină! Pompierii au plâns cu lacrimi amare la accidentul cu cinci morți, de la Suceava: "Cred că am umple un cimitir întreg"
substantial.ro
Ministrul israelian de externe respinge ideea unui stat palestinian: „Astăzi nu este un proiect realist”
MediaFlux
Bombă ecologică devastatoare în nordul Bucureștiului! Sute de tone de gunoi în amestec, depozitate zilnic ilegal în Chitila FOTO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Analiza ADN-ului dezvăluie că victimele din Pompei nu erau ceea ce arheologii credeau cândva