Acord în UE pentru prelungirea cu şase luni a sancţiunilor economice împotriva Rusiei

Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au prelungit marți, cu șase luni, sancțiunile economice dure adoptate împotriva Rusiei în vara lui 2014 pentru presupusa sa implicare în conflictul ucrainean, au declarat surse diplomatice europene, citate de AFP și Reuters.

21 iun. 2016, 10:31
Acord în UE pentru prelungirea cu şase luni a sancţiunilor economice împotriva Rusiei

În următoarele zile ar urma să fie luată decizia oficială la nivel de miniștri de prelungire până la 31 ianuarie 2017 a acestor sancțiuni care expiră la sfârșitul lunii iulie, scrie Agerpres.

Sancțiunile vizează în special băncile și companiile petroliere și industria apărării din Rusia și au penalizat dur economia rusă.

Moscova a decretat în schimb un embargou asupra importurilor agroalimentare din UE.

După mai mult de doi ani de sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu anexarea de către aceasta a peninsulei ucrainene Crimeea și cu sprijinul acordat rebelilor din estul Ucrainei, Uniunea Europeană intenționează să supună unei ample analize politica sa față de Moscova în a doua jumătate a acestui an.

Prelungirea acestor sancțiuni, care au fost introduse prima dată în vara lui 2014 pentru o perioadă de șase luni, ar urma să fie decisă marți la nivel de ambasadori, iar ulterior, în mod oficial, la reuniunea ministerială de la Luxemburg din 24 iunie, au declarat patru diplomați, sub protecția anonimatului.

„Este cel mai probabil scenariu, deoarece toată lumea este de acord să încheie acest subiect” înainte de summitul șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, care va avea loc în perioada 28 — 29 iunie, la Bruxelles, reuniune ce va fi dominată de subiectul referendumului din Marea Britanie pentru rămânerea în UE, a explicat una din surse.

Prelungirea pentru încă șase luni a acestor sancțiuni economice nu întâmpină opoziție în rândul statelor membre, chiar dacă anumite țări, precum Italia, Ungaria, Grecia și Cipru, și-au exprimat unele reticențe, iar Germania este de acord cu ridicarea graduală a anumitor sancțiuni.

Europenii au condiționat ridicarea parțială sau totală a sancțiunilor impuse Rusiei de progresele înregistrate de punerea în practică a acordurilor de la Minsk destinate soluționării conflictului din Ucraina. Însă, exceptând încetarea focului, respectată în mare parte, dispozițiile politice ale acordurilor de la Minsk, precum organizarea alegerilor locale, nu au fost încă respectate.

„Următoarea etapă este clară: aplicarea completă a acordului, nimic mai mult sau mai puțin. Este singura modalitate pentru a începe dialogul nostru și singura modalitate de ridicare a sancțiunilor economice impuse”, a subliniat, joi, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, invitat la Forumul economic internațional de la Sankt Petersburg.

Aceste sancțiuni, care ar urma să expire la finele lui iunie, au fost decretate în lunile iulie și septembrie 2014, când Rusia a trimis trupe pentru a susține ofensiva lansată de separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Moscova a dezmințit întotdeauna implicarea sa militară în conflictul din Ucraina și, la rândul său, a ripostat la sancțiunile europenilor prin introducerea unui embargou pentru importurile de produse agroalimentare din UE.

De asemenea, UE ar urma să prelungească vineri, pentru încă un an, o altă serie de sancțiuni introdusă după anexarea la Rusia a peninsulei Crimeea, în luna martie 2014, sancțiuni care interzic în special investițiile și importurile în Uniunea Europeană de produse provenite din această peninsulă.