Acord privind un Guvern de uniune naţională în Grecia, fără Giorgios Papandreou

Premierul grec Giorgios Papandreu şi liderul principalului partid de opoziţie, Antonis Samaras, au convenit duminică să formeze un nou guvern de coaliţie. Noul guvern nu va fi condus de actualul şef al Executivului.

RomaniaTV.net
06 nov. 2011, 20:42
Acord privind un Guvern de uniune naţională în Grecia, fără Giorgios Papandreou

Anunţul a fost făcut de preşedinţia elenă. Anterior anunţului, Papandreou şi Samaras au luat parte la discuţii mediate de preşedintele Karolos Papoulias. Noi negocieri vor avea loc luni dimineaţă pentru a se stabili cine va conduce noua coaliţie.

Premierul socialist grec, Giorgios Papandreou, va demisiona din funcţie pentru a lăsa locul unui Guvern de uniune naţională, în urma unui acord încheiat duminică seara de principalele două partide politice, a precizat preşedinţia.

Iniţial, Antonis Samaras, şeful partidului Noua Democraţie, a refuzat să înceapă negocierile înainte ca Papandreu să demisioneze.

Există speculaţii că noua coaliţie de guvernare va fi condusă de ministrul de finanţe Evangelos Venizelos.

Rezultatele unui sondaj realizat recent în Grecia arată că 52% dintre alegători îşi doresc o coaliţie de guvernare, faţă de doar 36% care vor alegeri anticipate. 78% dintre greci se declară în favoarea păstrării monedei euro, în timp ce 11% consideră că ar trebui să se revină la drahmă.