Acte de terorism la Bogota. Cel puțin zece răniţi

Două explozii, calificate ca fiind 'acte de terorism' de către oficiali columbieni, au avut loc joi la Bogota, soldându-se cu cel puțin 10 răniți ușor, potrivit autorităților locale.

03 iul. 2015, 08:04
Acte de terorism la Bogota. Cel puțin zece răniţi

Prima explozie, care a avut loc în jurul orei locale 15:45 (20:45), ‘la intersecția dintre strada 72 și strada 10’, în plin centru financiar al capitalei columbiene, a fost anunțată de pompieri pe contul lor Twitter. La scurtă vreme, ei au anunțat producerea celei de-a doua explozii, într-o zonă industrială din Bogota.

Zece persoane au fost rănite în cele două explozii, potrivit ultimului bilanț oficial. ‘Nicio persoană nu a fost rănită grav’, au precizat autoritățile municipale și poliția capitalei columbiene.

Primele elemente ale anchetei arată că încărcăturile explozibile erau unele de ‘slabă putere’ și au fost declanșate după avertismente, a declarat ministrul apărării al Columbiei, Luis Carlos Villegas, în timpul unei conferințe de presă. ‘Acestea sunt acte de terorism, fără nicio îndoială, însă ele nu trebuie să genereze în rândul populației sentimentul că puterea publică este absentă’, a afirmat Villegas. Ministrul a adăugat că ancheta este ‘foarte avansată’ datorită eforturilor depuse de ministerul public și de serviciile de informații, el așteptându-se la ‘rezultate pozitive în foarte scurt timp’, potrivit Agerpres.

Președintele Columbiei, Juan Manuel Santos, în vizită oficială în Peru, urma să revină la Bogota, ‘pentru a evalua măsurile de securitate’, a anunțat la rândul său ministrul de interne columbian, Juan Fernando Cristo, pe Twitter. ‘Vom continua să combatem terorismul cu Constituția într-o mână și ofensiva militară în alta’, a declarat Santos, estimând că ‘rezultate importante’ au fost obținute în acest mod.El a afirmat, de asemenea, că va depune toate eforturile pentru a ‘pune capăt acestui terorism, acestei lupte armate, acestui conflict, prin intermediul dialogului politic’.

Cele două explozii au vizat clădiri ale societății de fonduri Porvenir, care face parte din conglomeratul magnatului columbian Luis Carlos Sarmiento.

Aceste explozii intervin în condițiile în care țara cunoaște o recrudescență a conflictului ce opune, de peste 50 de ani, statul columbian trupelor de gherilă și grupurilor criminale. Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC) desfășoară de mai mult de doi ani ani negocieri de pace care au loc în Cuba, în timp ce o altă grupare de gherilă, Armata de Eliberare Națională (ELN), nu are decât ‘contacte de tatonare’ cu guvernul columbian.

Ultimul atentat cu bombă de proporții la Bogota a avut loc în mai 2012, atunci când un atac îndreptat împotriva fostului ministru de interne Fernando Landono Hoyos a provocat moartea șoferului său și a uneia dintre gărzile de corp.