Acţiunile Digi s-au ieftinit miercuri cu 4,1%, la 39,5 lei, coborând sub preţul de listare după anunţul investigaţiei DNA

Anunţul privind investigaţia DNA, în care directorul general al RCS & RDS este urmărit penal într-un dosar, a contribuit la o scădere sensibilă a preţului acţiunilor Digi pe piaţă la doar câteva zile după listare, cu 4,1%, la 39,50 lei la închiderea şedinţei de miercuri, ceea ce marchează coborârea, în premieră, sub preţul de listare, de 40 lei. Analiştii spun, totuşi, că impactul real al anunţului legat de ancheta DNA este greu de evaluat, în condiţiile în care miercuri au existat şi factori externi care au afectat piaţa, însă au observat o presiune mare la vânzare din partea unui număr mare de acţionari, inclusiv instituţionali.

RomaniaTV.net
17 mai 2017, 16:42
Acţiunile Digi s-au ieftinit miercuri cu 4,1%, la 39,5 lei, coborând sub preţul de listare după anunţul investigaţiei DNA

Miercuri a fost a doua zi de tranzacţionare a acţiunilor Digi (simbol DIGI) pe piaţa de capital românească, după listarea încheiată în 11 mai, la preţul de 40 lei/acţiune.

Marţi, în prima zi de tranzacţionare, acţiunile au închis şedinţa la un preţ de 41,20 lei, după ce au atins şi un preţ maxim de 43,60 lei, arată datepe publicate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Lichiditatea acţiunilor Digi a fost una considerabilă pentru BVB, de 62,8 milioane lei în şedinţa de marţi, în urma transferului a circa 1,5 milioane de acţiuni.

Potrivit news.ro, miercuri, lichiditatea a urcat la 109,25 milioane lei, în urma transferului a 2,73 milioane de acţiuni, iar cotaţia a scăzut constant, închizând cu puţin sub preţul de listare, la 39,50 lei.

De altfel, lichiditatea acţiunilor Digi a fost cea mai mare din piaţă, cu mult peste celelalte titluri de la cota bursei bucureştene, şi a reprezentat 62% din rulajul total cu acţiuni al şedinţei bursiere.

În doar a doua şedinţă la cota bursei, acţiunile Digi s-au remarcat negativ. „Cea mai slabă evoluţie a zilei a fost cea a nou-intratei Digi Communications (DIGI), -4,13%”, arată raportul zilnic de tranzacţionare al Prime Tranzaction.

Totuşi, analiştii consideră greu de estimat impactul anunţului privind urmărirea penală a directorului general Serghei Bulgac, în condiţiile în care nu reprezintă o noutate foarte mare pentru jucătorii din piaţă, iar presiunea mare pe vânzare a apărut în condiţiile unei volatilităţi semnificative pe pieţele externe.

„Este greu de calculat impactul acestei veşti, mai ales că au existat anterior informaţii referitoare la demararea unei anchete. Scăderea preţului a avut loc în contextul unei volatilităţi crescute pe pieţe internaţionale, mai ales în Statele Unite”, a declarat , a declarat, pentru News.ro, analistul-şef al casei de brokeraj XTB România, Claudiu Cazacu.

Analistul consideră că scăderea preţului sub pragul de 40 de lei, stabilit în oferta publică inţială, ar putea fi cauzată şi de ordine de vânzare venite din partea unor investitori instituţionali.

„Există o tendinţă ca cei care cumpără în ofertă să marcheze profitul ulterior şi să existe o presiune pe vânzare, s-a văzut şi în alte cazuri. Însă, faptul că preţul a scăzut sub pragul de 40 de lei mă face să cred că au fost şi investitori instituţionali care au vândut, nu doar din retail”, a explicat Cazacu.

Miercuri dimineaţă, compania Digi Communications, unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria, a anunţat că, în 16 mai, directorul general al RCS & RDS, Serghei Bulgac, a fost înştiinţat cu privire la efectuarea urmăririi penale de către DNA într-un dosar în care este suspectat de spălare de bani.

Compania a precizat că nu consideră că ancheta iniţiată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) va reprezenta o interferenţă semnificativă în ceea ce priveşte operaţiunile curente şi au anunţat că vor coopera în cadrul anchetei.

Digi Communications NV este o companie înregistrată în Olanda prin intermediul căreia omul de afaceri Zoltan Teszari controlează cea mai mare afacere, compania RCS & RDS, ce deţine cea mai mare reţea de cablu TV din România şi a patra companie de telefonie mobilă, Digi Mobil.

În aprilie, compania a anunţat că se listează pe Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB). În 16 mai, acţiunile companiei au început să fie tranzacţionate. Tot

„Posibilitate întâmplării acestui lucru pe parcursul desfăşurării anchetei DNA a fost anticipată şi adusă la cunoştinţa investitorilor în cadrul prospectului. Societatea continuă să coopereze deplin în cadrul anchetei şi consideră că RCS & RDS S.A. şi actualii şi foştii membri ai conducerii sale au acţionat corect şi în conformitate cu legea. În prezent societatea nu anticipează că investigaţia va reprezenta o interferenţă semnificativă în ce priveşte desfăşurarea operaţiunilor sale curente”, se arată în comunicatul publicat miercuri de companie.

Potrivit companiei, DNA a anunţat în mod oficial, în 5 mai, actuali şi foşti membri ai conducerii RCS & RDS, cu privire la efectuarea urmăririi penale faţă de aceştia, în calitate de suspecţi în legatură cu săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani, în legătură cu un contract de asociere încheiat în anul 2009 între RCS & RDS SA şi Bodu.

Listarea Digi este cea mai mare listare privată din istoria BVB. Preţul acţiunilor în cadrul ofertei a fost de 40 lei pe acţiune, la acest preţ, valoarea ofertei fiind de peste 944 milioane lei (207 milioane euro).

La acest preţ, valoarea totală a companiei a fost de 4 miliarde lei (circa 880 milioane euro).

La preţul de închidere de miercuri, valoarea totală a companiei a scăzut uşor, la 3,95 miliarde lei.


loading...