Acţiunile europene şi americane şi preţul petrolului au scăzut pe fondul temerii de un al doilea val de infecţii cu coronavirus

Acţiunile europene şi americane au încheiat tranzacţiile de joi în scădere puternică, iar preţurile petrolului au scăzut cu circa 8%, din cazua reapariţiei temerilor legate de impactul creşterii numărului de cazurilor de Covid-19 la nivel mondial asupra cererii, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
12 iun. 2020, 05:17
Acţiunile europene şi americane şi preţul petrolului au scăzut pe fondul temerii de un al doilea val de infecţii cu coronavirus

Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus din Statele Unite a depăşit miercuri nivelul de 2 milioane, potrivit datelor Reuters, iar numărul infecţiilor noi a crescut uşor, după cinci săptămâni de scăderi. În timp ce majoritatea statelor au relaxat restricţiile de mişcare care au slăbit puternic cererea, consumul de carburanţi se află încă cu 20% sub nivelul normal, consumatorii fiind în continuare precauţi.

Rezerva Federală şi-a exprimat îngrijorarea că această situaţie va continua, limitând cererea.

„O serie de focare locale ar putea avea efectul de a submina încrederea oamenilor în călătorii, în restaurante şi divertisment”, a afirmat miercuri preşedintele Fed, Jerome Powell.

Preţul petrolului Brent a scăzut joi cu 7,6%, închizând la 38,55 dolari pe baril. Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a închis în declin cu 8,2%, la 36,34 dolari pe baril. Preţurile petrolului Brent şi WTI au înregistrat cele mai mari scăderi zilnice după 21 aprilie, respectiv 27 aprilie.

Indicele pan-european Stox 600 a închis în declin cu 4%, iar componenta auto în scădere cu 6,9%, toate sectoarele şi bursele fiind în teritoriu negativ.

În centrul atenţiei a fost reacţia investitorilor la cele mai recente estimări făcute de Rezerva Federală. Miercuri, banca centrală americană a menţinut neschimbate dobânzile şi a indicat să nu se aşteaptă să le majoreze înainte de 2022. Fed a mai prognozat că economia americană se va contracta cu 6,5% în 2020, înainte de a avansa cu 5% în 2021.

„Nu ne gândim la creşterea dobânzilor. Nu ne gândim nici să ne gândim la creşterea dobânzilor. Ne gândim la susţinerea economiei. Ne gândim că va dura ceva timp”, a declarat preşedintele Fed, Jerome Powell.

Citeşte şi: Ministrul Finanţelor: „80% din venituri se duc la salarii, pensii, ajutorare sociale, alocaţii. Se va schimba asta”