Activista Elena Calistru, după întâlnirea de la Cotroceni: Preşedintele Iohannis simte că altă soluţie nu mai are

Publicat: Marţi, 26 Martie 2019 17:44 // Actualizat: Marţi, 26 Martie 2019 17:44 // Sursa: romaniatv.net

Elena Calistru, de la ONG-ul Funky Citizens, a rezumat impresiile după întâlnirea de la Cotroceni pe tema referendumului. Ea spune că preşedintele pare dispus să îşi asume toate riscurile convocării referendumului.

Foto: facebook.com

Elena Calistru a făcut un rezumat detaliat al discuţiilor de la Cotroceni pe pagina ei de Facebook:

"Primul lucru care m-a surprins este că Președintele ne-a anunțat din capul locului că e hotărât să convoace referendum pe temele anunțate (justiție, anticorupție). Ne-a spus că deși acestea sunt cele mai vizibile, i se pare că problema de bază e de fapt guvernarea PSD și că asta afectează mai multe domenii.

Apoi, discuțiile au fost mai echilibrate decât ar părea (poate și pentru că nu toată lumea care a participat s-a oprit la declarații după). S-au ridicat teme multe și dileme, dar și (în principal) încurajări la acțiune:

- S-a vorbit despre pericolul de neîndeplinire a cvorumului sau despre faptul că nu e încă destul de clar dacă vom avea secții separate pentru referendum și pentru alegeri

- S-a vorbit și despre oportunitatea organizării unui referendum deodată cu alegerile europarlamentare (inclusiv din perspectiva confuzării oamenilor sau a îngropării temelor de politică europeană)

- S-a vorbit și despre pericolul unui referendum care nu ar rezolva neapărat multe probleme pentru că Parlamentul a mai ignorat voința cetățenilor, dar și pentru că o ne-validare ar putea fi interpretată tendențios

- S-au pus pe masă mai multe variante de teme (nu neapărat de întrebări concrete, pe acestea Președintele le-a solicitat în scris) – de la respectarea standardelor/ recomandărilor MCV/ Comisiei de la Veneția, până la legislație împotriva ocupării de funcții publice de persoane condamnate penal, legarea temei justiției de apartenența noastră la Uniunea Europeană

Președintele mi-a dat impresia că:

- Știe că își asumă un risc mare în caz de nevalidare a referendumului, dar că simte că altă soluție nu mai are

- Știe că întrebarea ar trebui să fie suficient de simplă cât să cuprindă în dezbatere pe oricine

- Este dispus să ducă politic consecințele criticilor și rezultatelor acestui exercițiu

Ce i-am zis eu este că:

- Am primit multe mesaje și majoritatea dintre ele arată că cetățenii (cei care vorbesc cu noi, în online și în offline) vor un referendum pe tema asta, chiar dacă eu am o strângere de inimă referitoare la oportunitatea lui acum

- Există așteptări foarte mari de la acest referendum și că trebuie să facem tot ce putem să nu dezamăgim oamenii – cred foarte tare că de la o criză democratică putem ajunge la o criză demografică pentru că tot mai mulți oameni par dezamăgiți și vor să își ia tălpășița

- Am așteptarea de la el să comunice clar și hotărât ceea ce vrea, cu toate consecințele care vin la pachet – adică inclusiv să spună sus, tare, deschis că da, vrea să încurajeze prezența la vot cu acest referendum (și nu cred că putem pune la îndoială faptul că dacă mai multă lume merge la vot – indiferent ce face acolo – este un lucru bun)

- Că întrebările deștepte trebuie să vină de la specialiști, că este vital să ne uităm la Facebook și la rețelele de socializare în timpul referendumului și alegerilor pentru că riscul de troling, dezinformare șamd e mare

Concluziile mele sunt următoarele și au legătură cu faptul că trebuie să avem mare mare mare grijă la managementul așteptărilor noastre cu privire la acest referendum pentru că:

1. O întrebare (sau chiar două-trei, deși nu cred) nu vor rezolva problemele din societatea românească pentru că, dincolo de justiție și de atacul asupra ei de acum, problemele acestea sunt sistemice (și da, au legătură și cu legislația electorală, și cu incapacitatea de a face drumuri, și cu lipsa unei atenții date educației și cu multe altele)

2. Justiția e vizibilă pentru că actuala guvernare a tăbărât pe ea – cei nemulțumiți sau obosiți de atenția prea mare dată acestei teme au dreptate să fie frustrați sau să creadă că altele sunt prioritățile; însă aici suntem și teama unor oameni de condamnări ne ține captivi în acest subiect, fie că ne place sau nu

3. Consecințele legale ale referendumului vor fi limitate (dacă se validează) până nu avem un alt parlament; acest lucru e valabil pentru un referendum pe orice temă; însă semnalul este unul foarte important, mesajul societății la fel și oricum nu avem alt instrument. Aici suntem. 

4. Mie mi-ar plăcea să avem mai multă încredere în societate. Știu, riscul de populism este mare. Însă mi-ar plăcea ca acest instrument să fie folosit de președinte pe mai multe teme importante. Nu de alta, dar o să vină alegerile prezidențiale în câteva luni. Ministru de externe este tot dl. Meleșcanu, vot electronic (sau prin corespondență) tot nu avem.

5. Avem mare nevoie de lideri și de idei. Este facil să ne blocăm în temele dictate de guvernare pentru că rar apar subiecte noi pe agenda publică. Acești doi ani sunt cruciali. Va fi despre alegeri. Dar va fi și despre a cere mai mult de la cei care ne cer votul (și nu doar să nu fie anti). Și va fi mai ales despre capacitatea noastră de a schimba om cu om impresia că nu se poate schimba nimic în țara asta", a scris Elena calistru pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat, marţi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţi ai societăţii civile pe tema referendumului pentru justiţie. Reprezentanţii ONG-urilor au declarat, după discuţii, că preşedintele este decis să convoace referendumul pentru Justiţie în ziua alegerilor europarlamentare.
loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
elena calistru funky citizens klaus iohannis consultari referendum justitie
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7791
RON
13 Dec
noapte 3 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H