Activiștii de mediu continuă să recurgă la acte de vandalism asupra artefactelor și operelor de artă

Actviștii ecologiști luptă împotriva poluării prin vandalizarea mai multor opere de artă importante, dar și a unei mumii egiptene, expuse în galeriile de artă.

15 nov. 2022, 16:55
Activiștii de mediu continuă să recurgă la acte de vandalism asupra artefactelor și operelor de artă

Duminică, activiștii de mediu au turnat peste vitrina unei mumii, la Muzeul Egiptean din Barcelona, Coca-Cola, prin care atrage atenția guvernelor adunate pentru COP27 aupra încălzirii globale. Cei doi activiști, un bărbat și o femeie, aparțin colectivului Futuro Vegetal, potrivit news.ro.

După ce au vandalizat artefactul, au arborat un banner pe care scria „Justiția climatică” și „COPCA COLA”, o referință la reuniunea de la summitul COP27 cu privire la climă, de la Sharm el-Sheikh, Egipt, și Coca-Cola, sponsor oficial al conferinței.

Compania de băuturi răcoritoare este acuzată de mai multe ONG-uri de mediu că se ocupă cu activități considerate poluante pe întreg globul, mai ales din cauza producției enorme de sticle de plastic.

Citește și: Tablou de Monet, în valoare de peste 100 de milioane de euro, mânjit cu piure de cartofi de eco-activişti. Crimă culturală în Germania VIDEO

La sosirea poliției, activiștii au fost cooperanți și nu au fost arestați. Muzeul Egiptean a anunțat că intenționează să depună plângere. Activiști afiliați Extinction au recurs la un astfel de gest pe data de 5 noiembrie, când și-au lipit mâinmile pe ramele tablourilor lui Francisco Goya, de la Muzeul Prado din Madrid, cu intenția de a atrage atenția asupra încălzirii globale.

Acte de vandalism în Viena

Alți militanți ecologiști au stropit cu un lichid negru „Moartea și Viața” a lui Gustav Klimt, operă de artă expusă în Muzeul Leopold din Viena.

„Restauratorii lucrează pentru a determina dacă pictura protejată de geam a fost deteriorată”, a declarat purtătorul de cuvânt Klaus Pokorny.

Doi bărbați au vandalizat lucrarea, iar unul dintre ei și-a lipit mâinile de geamul care protejează tabloul, strigând: „Opriți distrugerea prin combustibilii fosili. Ne îndreptăm către iadul climatic”.

Aceștia au putut intra foate ușor în muzeu, deoarece intrarea a fost liberă în acea zi, în cadrul unei acțiuni sponsorizate de OMV.

Citește și: Nici Regele Charles n-a scăpat de furia eco-activiştilor. Au zdrobit un tort de ciocolată pe figura monarhului de la Madame Tussauds VIDEO

Activiștii au exercitat acte de vandalism și în Vancouver

Protestatarele Erin Fletcher și Emily Kelsall, membre ale grupului Stop Fracking Around, au acuzat guvernul Columbiei Britanice că nu acționează în procesul de încetinire a emisiilor de combustibili fosili care contribuie la criza climatică și au stropit un tablou cu sirop de arțar și și-au lipit mâinile de acesta.

Galeria de Artă din Vancouver a condamnat incidentul, considerăndu-l „un act de vandalism”, cu mențiunea că opera de artă, „Stumps and Sky” nu are daune permanente.

Aproximativ 100 de muzee din lume s-au declarat „profund șocate” de acțiunile pe care activiștii de mediu le-au organizat în ultimele săptămâni.