Ministerul Energiei: Activitatea Hidroelectrica este blocată de reprezentantul Fondului Proprietatea, care nu se prezintă la şedinţe

Ministerul Energiei, acţionar majoritar al Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, şi-a exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu "posibilele pierderi financiare ale companiei", acuzând Fondul Proprietatea, acţionar minoritar, de blocaje aduse la nivelul managementului, deoarece reprezentantul fondului în consiliul de supraveghere nu se prezintă la şedinţe, astfel că nu există cvorum pentru adoptarea deciziilor.

RomaniaTV.net
28 iun. 2017, 11:38
Ministerul Energiei: Activitatea Hidroelectrica este blocată de reprezentantul Fondului Proprietatea, care nu se prezintă la şedinţe

Mandatele actualilor membri ai directoratului Hidroelectrica au expirat începând cu data de 25 iunie, compania funcţionând în ultimele două zile fără acest for de conducere.

„În această situaţie de dezechilibru s-a ajuns ca urmare a refuzului constant al reprezentantului Fondului Proprietatea de a participa la şedinţele Consiliului de Supraveghere (CS), programate anterior datei de 25 iunie. Pe ordinea de zi a întrunirilor CS au figurat propunerile de completare a numărului de membri ai CS şi de numire a membrilor Directoratului Hidroelectrica”, arată o scrisoare deschisă a Ministerului Energiei.

Citeşte şi Hidroelectrica a trimis corpul de control la filiala Hidroserv, unde a găsit mai multe nereguli. Ce s-a descoperit

Potrivit Legii 31/1990 şi a statutului Hidroelectrica, o decizie a Consiliului de Supraveghere se poate lua în prezenţa a minimum cinci membri din totalul de şapte, condiţie pentru asigurarea cvorumului.

În prezent, în urma demisiei a doi membri, în CS activează doar cinci membri, din care unul este propus de Fondul Proprietatea.

„Astfel, prezenţa reprezentatului Fondului Proprietatea în CS este absolut necesară pentru asigurarea cvorumului de şedinţă, în vederea numirii membrilor directoratului”, arată Ministerul Energiei.

În lipsa cvorumului în Consiliul de Supraveghere, cauzat de neprezentarea membrului FP, Ministerul Energiei a propus o nouă soluţie pentru depăşirea acestei situaţii de impas.

„Astfel, cea mai recentă soluţie avansată de acţionarul majoritar a fost organizarea AGA pentru ocuparea posturilor vacante din CS, în conformitate cu prevederile Art. 121 din Legea 31/1990. Şi de această dată, Fondul Proprietatea a respins soluţia Ministerului Energiei de normalizare activităţii companiei Hidroelectrica”, mai arată Ministerul Energiei.

Potrivit ministerului, activitatea directoratului are un impact major asupra performanţelor tehnice, economice, financiare ale Hidroelectrica.

În plus, directoratul reprezintă compania de stat în relaţia cu terţii şi aprobă contracte, inclusiv cele de comercializare a energiei electrice pe bursă, de investiţii şi mentenanţă etc.

„Ca atare, Ministerul Energiei solicită Fondului Proprietatea, şi pe această cale, să îşi exercite calitatea de acţionar al Hidroelectrica şi să contribuie, alături de statul român, la deblocarea situaţiei din companie”, se mai menţionează în document.

Ministrul Energiei a transmis către FP o adresă în 23 iunie, prin care a comunicat către FP faptul că reprezentantul lor în CS Hidroelectrica nu a venit la sedinţă şi că astfel există riscul de blocaj.

În 26 iunie, Ministerul Energiei a transmis FP o altă adresă, prin care a cerut FP să îşi dea acordul pentru convocarea AGOA.

Răspunsul FP la această a doua adresă a venit în aceeaşi zi, adică în 26 iunie, prin care FP a transmis că nu este de acord.

Citeşte şi Sindicaliştii de la Hidroelectrica solicită o majorare salarială, în medie, de 18%

Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an un profit brut de 743,7 milioane de lei, cu 154,6 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând o creştere cu 26%.

Cifră de afaceri înregistrată în primele cinci luni ale acestui an a fost 1,436 miliarde de lei, faţă de 1,296 miliarde de lei în perioadă similară a anului trecut, crescând cu 11%.

Producţia la cinci luni în acest an a fost de de aproximativ 6,5 TWh, faţă de 7 TWh realizaţi în aceeaşi perioadă a anului 2016.