Activitatea minelor din Valea Jiului revine la normal după aproape o săptămână de proteste

Activitatea minelor din Valea Jiului a revenit la normal, după proteste de amploare ale ortacilor din cauza întârzierii salariilor. Primul tren cu cărbune urmează să fie livrat, marţi după-amiază, către Termocentrala Mintia, a anunţat directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane.

23 feb. 2021, 09:57
Activitatea minelor din Valea Jiului revine la normal după aproape o săptămână de proteste

Activitatea minelor din Valea Jiului a revenit la normal. Directorul Complexului Energetic Hunedoara a precizat că se lucrează normal de la schimbul trei. La mina Lupeni, minerii au ieşit din subteran abia luni seara. Ei vor executa operaţiuni de asigurare a abatajelor şi reparaţii la defecţiunile apărute.

„Primul tren cu cărbune va pleca spre Termocentrala Mintia marţi, la ora 18,30. Va fi o garnitură formată din 32 de vagoane”, a precizat directorul general al CEH, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu a luat foc după lipsa de reacţie a guvernanţilor la protestele minerilor: E indolenţă criminală. Au o ură viscerală faţă de ei!

Apă şi căldură în Deva după ce activitatea minelor din Valea Jiului a fost reluată

Următorul tren marfar cu huilă va ajunge la termocentrală miercuri, atunci când se va face pornirea instalaţiilor. Pe 25 februarie, la ora 8:00, producătorul de energie electrică ar urma să ajungă la parametrii normali de funcţionare, inclusiv pentru agentul termic livrat în reţeaua de termoficare din municipiul Deva.

Aproape 4.000 de apartamente din Deva au rămas fără căldură şi apă caldăl după ce Termocentrala Mintia s-a oprit în noaptea de joi spre vineri, 19 februarie deoarece nu mai avea cărbune. Din acest motiv, elevi şi profesori din aproape toate şcolile din Deva au fost nevoiţi să revină la cursuri online. Au fost afectaţi peste 4.200 de copii care învaţă în ciclul primar, dar şi cei din clasele terminale.

Minerii din Valea Jiului au pus capăt, luni seara, protestului declanşat în urmă cu şase zile pe motiv că le-au fost întârziate salariile pe luna ianuarie. De asemenea, ortacii nu primit de zece zile tichetele de masă şi deconturile pentru transportul la locul de muncă.

Guvernul va aloca bani pentru plata drepturilor salariale restante ale minerilor de la CEH, care vor acoperi plata salariilor pe trei luni şi alte beneficii, a anunţat luni ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul unor negocieri avute cu liderii minerilor din Valea Jiului.

Ministrul Muncii a precizat că în zilele de 25 şi 26 februarie minerii îşi vor încasa drepturile salariale restante, dar şi beneficiile restante precum tichetele de masă şi banii de transport.

Citeşte şi: Virgil Popescu, despre încercarea asocierii Dianei Șoșoacă și liderilor AUR cu protestele minerilor din Valea Jiului: ”Nu s-au adus acolo să rezvole probleme, ci să se folosească de această problemă”


loading...