Activitatea pensiunii din Haţeg, unde zeci de copiii s-au îmbolnăvit, a fost suspendată

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara a dispus suspendarea activităţii în cadrul pensiunii din oraşul Haţeg unde peste 40 de copii s-au îmbolnăvit de toxiinfecţie alimentară. Societatea care deţine unitatea de alimentaţie publică a fost amendată cu 4.000 de lei.

10 iul. 2014, 09:38
Activitatea pensiunii din Haţeg, unde zeci de copiii s-au îmbolnăvit, a fost suspendată

„Pentru întreaga unitate a fost dispusă suspendarea activităţii până la rezolvarea problemei legate de apa potabilă. Pensiunea nu este racordată la reţeaua publică de apă, folosind surse proprii. Apa din aceste surse nu este potabilă. Până când nu vor avea apă la standardele sanitare legale şi vor cere să se constate acest lucru, activitatea pensiunii rămâne suspendată”, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

Analizele de laborator efectuate au arătat că apa folosită în cadrul pensiunii a prezentat urme din bacteria E.coli, ceea ce a şi dus la îmbolnăvirea copiilor aflaţi în tabără.

Potrivit legii, unităţile de alimentaţie publică sau cele care produc alimente au obligaţia de a-şi face monitorizarea proprie a apei din reţeaua proprie. „Producătorul de apă este responsabil de calitatea apei până la limita de proprietate, după care această responsabilitate se transferă proprietarului locaţiei respective”, a arătat dr. Cecilia Birău.

Peste 40 de copii, aflaţi în tabără în oraşul Haţeg, au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urmă cu o săptămână, după ce au mâncat la pensiunea în care erau cazaţi, fiind suspecţi de o toxiinfecţie alimentară. Nouă copii au rămas internaţi în spital timp de două zile.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara a declanşat, la rândul său, o anchetă în acest caz, proprietarii pensiunii fiind amendaţi cu 2.000 de lei, iar activitatea unităţii a fost suspendată.

Citeşte şi Cei 40 de copii de la pensiunea din Haţeg s-au îmbolnăvit din cauza apei infestată cu bacteria E.coli