Actorul care a ţipat un minut în Parlamentul European, pentru Belarus. Momentul a devenit viral, toată sala s-a ridicat în picioare VIDEO

Bartosz Bielenia, actorul din filmul polonez Corpus Christi, a creat un moment devenit viral după ce a strigat timp de un minut în plenul Parlamentului European, "în numele cetățenilor din Belarus care nu pot face asta".

09 iun. 2021, 20:21
Actorul care a ţipat un minut în Parlamentul European, pentru Belarus. Momentul a devenit viral, toată sala s-a ridicat în picioare VIDEO

Bartosz Bielenia a mers în Parlamentul European pentru a participa la LUX Audience Award, unde filmul său, Corpus Christi, a luat locul al doilea, fiind devansat de documentarul Colectiv. La înmânarea premiului, actorul a vorbit despre situația critică din Belarus, acolo unde oamenii sunt torturați sau chiar uciși din cauza opțiunilor lor politice.

Actorul Bartosz Bielenia, originar din Bialystok, oraș aflat la granița cu Belarus, a spus că va oferi vocea lui unei activiste bieloruse care luptă pentru libertatea de exprimare. „Mesajul ei este să strigăm un minut pe zi până când cei din Belarus își vor câștiga libertatea și încă o zi după aceea”, a spus el, citat de libertatea.ro.

Momentul a fost aplaudat îndelung de parlamentarii europeni, care însă nu au fost în număr mare fiind primul plen reunit la Strasbourg de după o întrerupere de mai bine de un an.

Citeşte şi Belarus interzice locuitorilor să părăsească ţara. Iată care sunt excepţiile pentru a pleca în străinătate!

În acelaşi timp, miercuri, lidera opoziţiei belaruse în exil, Svetlana Tihanovskaia a comparat situaţia din ţara sa cu represiunea sovietică din 1968 împotriva campaniei de reforme a „Primăverii de la Praga”, în fosta Cehoslovacie. „Belaruşii trăiesc acum evenimente istorice. Vedem mai multe lucruri întâmplându-se într-o singură zi decât de obicei într-un deceniu”, a declarat ea în Senatul ceh. „Cred că naţiunea cehă cunoaşte bine acest sentiment din istoria sa, din 1968„, a spus ea. În august 1968, armate ale ţărilor comuniste sub comanda Armatei Roşii au zdrobit mişcarea democratică cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga, care a fost o tentativă de eliberare de influenţa comunistă exercitată de Moscova asupra Cehoslovaciei.

Citeşte şi Cine este amanta dictatorului Lukașenko. Tânăra Miss Belarus, de numai 23 de ani, care l-a îngenuncheat pe tiranul Ucrainei