Belarus interzice locuitorilor să părăsească ţara. Iată care sunt excepţiile pentru a pleca în străinătate!

Belarusul vine cu o decizie dură. Ţara europeană restricţionează posibilitatea cetăţenilor de a călători în altă ţară pe cale rutieră, autorizaţi fiind doar deţinătorii unui permis de şedere permanentă într-un stat străin.

02 iun. 2021, 11:01
Belarus interzice locuitorilor să părăsească ţara. Iată care sunt excepţiile pentru a pleca în străinătate!

Belarus interzice locuitorilor să părăsească ţara. Decizia a fost luată după ce s-a creat un scandal la nivel internaţional din cauza deturnării avionului în care era jurnalistul Roman Protasevici.

Belarus interzice locuitorilor să părăsească ţara. Iată care sunt excepţiile pentru a pleca în străinătate!

Într-un mesaj postat marţi pe Telegram, citat de Agerpres, serviciul de poliţie de frontieră din Belarus a indicat că doar ”cetăţenii care deţin un document care confirmă autorizarea de şedere permanentă într-un stat străin” au dreptul să părăsească Belarusul, adăugând că ”un permis de şedere temporară (…) nu constituie un motiv pentru a călători în străinătate”. În prezent, părăsirea ţării pe cale rutieră este permisă doar o dată la şase luni. Belarus a mai impus restricţii de călătorie în străinătate, în decembrie 2020, din cauza pandemiei.

Înăsprirea normelor decisă de Comitetul pentru Frontiera de Stat urmează scandalului internaţional privind recenta deturnare în Belarus a unui zbor Ryanair şi arestarea disidentului Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega.

Citeşte şi: Tatăl lui Roman Protasevici, jurnalistul arestat în Belarus, e convins că înregistrarea video din închisoare a fost făcută sub constrângere: „Vorbea într-un mod neobișnuit pentru el”. CE dezvăluiri s-au făcut
 

Mai multe sancțiuni și măsuri aplicate în cazul Republcii Belarus au fost luate în cadrul întâlnirii liderilor de la Consiliul European, după evenimentele de duminică, de la Minsk.

„Consiliul European condamnă deturnarea aeronavei Ryanair la Minsk, Belarus, în data de 23 mai 2021. Astfel, a fost pusă în pericol siguranța aviatică, dar și reținerea de către autorități a jurnalistului Raman Pratasevich și Sofia Sapega.

În acest context, Consiliul European a decis:

-Se solicită eliberarea imediat a lui Roman Pratasevicj și Sofia Sapega, iar libertatea lor de mișcare să fie garantată
-Se solicită investigarea de urgență a evenimentului de către Organizațoia de Aviație Civilă
-Evitarea traficului peste Belarus
-Se cere interzicerea zborurilor belaruse în spațiul aerian al Uniunii Europene și interzicerea aeronavelor pe aeroporturile UE „, se menționează în decizia Consiliului European.

Citeşte şi: Dacian Cioloş propune ca UE să își închidă spațiul aerian traficului comercial provenit din Belarus şi să dea sancţiuni după deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici


loading...