Actriţa din Marea Britanie care a copilărit într-un orfelinat din România. Ce a simţit când şi-a cunoscut mama naturală: „Un moment intens de deja vu”

Ionica Adriana este un nume necunoscut în România, dar cunoscut și de succes în Marea Britanie, unde este o actriță celebră. A ajuns acolo când era foarte mică, alături de părinții adoptivi britanici care au îndrăgit-o atunci când au văzut-o la un orfelinat din România.

30 mart. 2023, 12:30
Actriţa din Marea Britanie care a copilărit într-un orfelinat din România. Ce a simţit când şi-a cunoscut mama naturală: „Un moment intens de deja vu”

Mama biologică a Adrianei, Valentina, avea doar 16 ani când a născut-o și a lăsat-o la orfelinat. Ionica a trăit acolo în condiții grele până când a fost adoptată de cuplul britanic, care i-a schimbat viața în bine. A primit o educație selectă și a ajuns să cânte și să joace teatru.

Acum un an, la vârsta de 33 de ani, Ionica și-a îndeplinit visul cel mare ;i  s-a reunit cu câțiva membri ai familiei biologice, cu mama și cu surorile vitrege. Ionica a vizitat și locul unde și-a petrecut primii ani din viață. Povestea ei a fost prezentată într-un documentar al BBC Radio 4 intitulat „Copiii lui Ceaușescu”.

Ionica a fost adoptată de părinții săi britanici când aceștia au aflat despre copiii abandonați din orfelinatele românești, în timp ce erau în vacanță în Elveția. Între 1966 și 1989, aproape 20.000 de copii au murit în orfelinatele din România din cauza condițiilor mizere și a regimului brutal al lui Ceaușescu, care a interzis contracepția și avorturile. Aproape jumătate de milion de copii au ajuns în orfelinate, unde au dus vieți grele și mulți dintre ei au murit sau au ajuns să aibă probleme grave.

Citeşte şi: Mirela Retegan, despre divorțul de tatăl fiicei sale. Fondatoarea Zurli: „Îți trebuie multă voință să pui fericirea copilului tău înainte nefericirii tale”

„Când ne apropiam de clădire, în mijlocul unei zone rezidențiale, am recunoscut-o imediat din fotografiile pe care le aveam în albume când eram copil. Am simțit o emoție copleșitoare, viscerală, nu tristețe sau frică, ci ceva ce nu am mai experimentat până acum și despre care nici nu am cuvinte.

Poate că văzând asta am declanșat o amintire reprimată de mult timp. Eram atât de tânără când am plecat și e greu de crezut cum aș putea să-mi amintesc ceva din acea perioadă, dar s-a simțit ca un moment intens de deja vu.

Dacă un singur lucru s-ar fi întâmplat diferit, în loc de viața rurală din North Yorkshire, asta ar fi putut să fie casa mea. Toată viața mi s-a spus că am o dispoziție bună și fericită, dar acest lucru ar fi putut să fie atât de diferit: ce slujbă aș fi avut, unde aș fi trăit, ce prieteni aș fi avut dacă nu aș fi plecat din orfelinat?”, a povestit Ionica Adriana despre parcursul vieții sale, potrivit B1TV.

Despre mama ei naturală, Valentina, pe care a reușit să o cunoască, Ionica a spus: „Nu sunt supărată sau furioasă pentru că m-a abandonat. Cred că, în circumstanțele ei, nu a avut o altă alegere. Sunt doar recunoscătoare că a semnat actele de adopție”.

Citeşte şi: Cătălin Bordea a avut nevoie de psiholog după ce s-a întors de la America Express: „În contract apare de trei ori cuvântul moarte”