Actrița Lily Popa Alexiu a murit. „Doamna teatrului bârlădean“ avea 68 de ani

Actrița Lily Popa Alexiu a murit. „Doamna teatrului bârlădean“ s-a stins din viaţă la 68 de ani, la un spital din Iași, unde se afla internată de mai bine de o lună de zile, anunță reprezentanții teatrului.

26 aug. 2022, 16:46
Actrița Lily Popa Alexiu a murit. „Doamna teatrului bârlădean“ avea 68 de ani
Actrița Lily Popa Alexiu a murit

Actrița Lily Popa Alexiu a murit. ”De mai bine de o lună și jumătate, actrița Lily Popa Alexiu se afla internată la Iași, la IRO – având probleme serioase de sănătate, care astăzi au răpit-o din mijlocul nostru! Acum, colegii săi de scenă și familia, se pregătesc să o aducă pentru ultima oară la Teatrul V.I.Popa din Bârlad, pentru ca bârlădenii să își poată lua rămas bun de la ea! Dumnzeu să o odihnească! Vom reveni cu detalii despre locul și data înmormântării!”, au transmis reprezentanții teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad.

Citeşte şi: Actriţa Anne Heche a murit la o săptămână după ce a fost rănită grav într-un accident de maşină. Este doliu în lumea filmului

Actrița Lily Popa Alexiu a murit

Lily Popa Alexiu a fost o actriţă profesionistă a teatrului bârlădean, unde a acumulat o bogată experienţă artistică de peste 45 de ani, în care a jucat în sute de spectacole. Era supranumită „Doamna teatrului bârlădean“.

Cu nemărginită tristețe, îmi exprim regretul profund pentru pentru trecerea în neființă a celei care a fost Marea doamnă a Teatrului ”Victor Ion Popa” Bârlad, actrița Lily Popa Alexiu.De o frumusețe sufletească și o sensibilitate greu de egalat, odată cu doamna Lily Popa Alexiu s-a mai stins o lumină în această lume, lăsându-ne mai săraci și mai singuri.

Talentul și dăruirea pe care le-a pus în slujba scenei bârlădene vor rămâne pentru noi, cei care am admirat-o, repere de bunătate, de speranță și de frumos.Transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să o ierte!”, este mesajul de condoleanțe transmis de Dumitru Boroș, primarul orașului Bârlad, potrivit Gândul.ro.

Actrița s-a născut pe 2 mai 1954. În 1974, Lily Popa Alexiu a debutat la Teatrul Dramatic „G. Bacovia” din Bacău, cu rolul Clara Mogoş, în „Cititorul de contor”, de Paul Everac.

Din 1975 a devenit actriță profesionistă a Teatrului „V. I. Popa” Bârlad, unde a acumulat o bogată experiență artistică. Printre rolurile jucate se numără: Secretara, în „Patru lacrimi”, de V. Rozov, regia Mușata Mucenic, 1975; Ana, în „Tache, Ianke și Cadâr”, de V. I.Popa, regia Ion Simionescu, 1975; Mariana, în „Tartuffe”, de Moliere, regia Cristian Nacu, 1976.

Actrița a jucat în peste 100 de roluri, printre care: Daisy, în „Rinocerii”, de E. Ionesco, regia B. Ulmu, 1990; Elena Ivanovna, în „Însurătoare cu bucluc”, de Cehov, regia Victor Ignat; Baba Safta, în „Take, Ianke și Cadîr”, de V. I. Popa, regia Vasile Mălinescu, 2009.

În 2019, Lily a jucat rolul maicii superioare Miriam Ruth, în ”Agnes Dei”, de John Pielmeier, regia Dorin Mihăilescu.

Ultimele două roluri din cariera ei, au fost jucate în regia fiului său, Ștefan Alexiu, care este actor și regizor al Teatrului Bacovia din Bacău, acolo unde mama sa și-a început cariera. A jucat Doamna Baker, în ”Fluturii sunt liberi”, de Leonard Gershe, regia Ștefan Alexiu, 2021; Augustine, în ”Fazanul”, de Georges Feydeau, regia Ștefan Alexiu, 2021.

Actriță, dar și regizoare, Lili Popa Alexiu a pus în scenă și câteva spectacole pentru copii: în 2009 „Aventuri în pădure”, de Elena Galinescu, în 2010 „Tărâmul armoniei”, de Catrinel Acatrinei și în 2021, regizează spectacolul de muzică și poezie ”Îmbrățișează-mi sufletul”.