Acum 95 de ani, Regina Maria a României intra în „mănăstirea interzisă femeilor”

Nu sunt puține istoriile fascinante care se rotesc în jurul familiei regale a României și cu mai cu seamă în jurul celei care a fost Regina Maria a României, cea mai frumoasă regină a Europei din toate timpurile. Condiția ei de regină era mereu dublată de condiția de femeie, așa cum se întâmpla și în cazul pe care îl vom istorisi mai departe.

RomaniaTV.net
04 ian. 2016, 13:12
Acum 95 de ani, Regina Maria a României intra în „mănăstirea interzisă femeilor”

Atunci când starețul Mănăstirii Marea Meteoră i-a spus că nici o femeie nu a călcat în lăcașul din vârful stâncii și că lor, femeilor, le este interzis accesul acolo, ea ar fi replicat: „Dar eu nu sunt femeie! Eu sunt regină!”. Ea a fost prima urmașă a Evei care intrat în „mănăstirea interzisă femeilor”, însă cu adevărat Meteorele s-au deschis acestora abia o jumătate de secol mai târziu.

Cei care știu povestea din primăvara anului 1921 șușotesc, uneori, cum că o altă regină, asemeni ei, ar putea deschide într-o zi și porțile… Athosului. Martie, 18, anul 1921. Atena.

Citeşte şi  Imagini în premieră cu Regina Maria a României: O zi din viaţa monarhului VIDEO

La opt zile dupa oficierea căsătoriei Principelui Carol al României cu Prințesa Elena a Greciei, Regina Maria pornește la drum să-și împlinească voia: „Auzind că printre curiozitățile Greciei sunt niște mănăstiri fantastic așezate – Meteor, Varlam etc. – și-a exprimat dorința să le viziteze”, consemnează jurnalistul Mihail Mora în volumul „Filme.

București – Atena. Note de călătorie cu prilejul căsătoriei principilor moștenitori” (1921).Cum a curs această călătorie? Un drum și o noapte pe mare, o călătorie cu trenul, alta cu automobilul, la capătul căreia regina și mica ei suită – din care nu lipseau fiica sa, Mignon, și Principele Nicolae – ajung la Kalambaca, de unde „nu se mai putea merge decât călare pe măgar”.

Citeşte continuarea pe antenasatelor.ro