Acuzaţii de corupţie în Guvernul Ciucă. DNA cere ridicarea imunităţii ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu

DNA cere ridicarea imunității ministrului Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu la trucarea unui concurs de angajare.

23 iun. 2022, 15:36
Acuzaţii de corupţie în Guvernul Ciucă. DNA cere ridicarea imunităţii ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu

UPDATE.

DNA cere ridicarea imunităţii lui Adrian Chesnoiu. „Cred că PSD și-a exprimat opinia. Bănuiesc că da, o să votăm pentru ridicarea imunității. Nu cred că există un dubiu în zona asta. Acum recunosc: sunt subiectiv. Îl cunpsc și îmi e foarte greu să cred că ar fi făcut așa ceva”, a conchis Radu Oprea.

Deputatul PNL Sorin Moldovan a declarat joi, după ce DNA a cerut Parlamentului să încuviințeze urmărirea penală a ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD), că liberalii au votat mereu la vedere pentru ridicarea imunității. „Pozitia PNL a fost mereu aceeasi, toata tara o stie, noi am votat mereu la vedere pentru ridicarea imunitatii, indiferent despre cine a fost vorba. Dl ministru trebuie sa mearga in justitie sa-si dovedeasca nevinovatia”, a declarat deputatul PNL.

Adrian Chesnoiu ar putea fi primul ministru remaniat din Guvernul Ciucă. Șeful DNA, Crin Bologa, a cerut joi Camerei Deputaților să ridicare imunitatea unui deputat, acum ministru, acuzat de abuz în serviciu la presupusa trucare a unui concurs.

 

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al D. N.A. Crin Nicu Bologa a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
– instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni),

Sorin Oprescu rămâne cu condamnarea de 10 ani şi 8 luni de închisoare
Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Nouă lovitură încasată de DNA: fostul trezorier al PSD şi fostul şef al CJ Argeş, achitaţi în dosarul „Consultanţa”, deschis în 2015

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.


loading...
Partenerii noștri