Acuzaţii grave din Germania: „Putin foloseşte foamea ca armă”

SUA colaborează îndeaproape cu aliaţii pentru a încerca să dezvolte rute pentru a scoate provizii vitale de cereale din Ucraina.

18 mai 2022, 21:08
Acuzaţii grave din Germania: „Putin foloseşte foamea ca armă”

Ministrul german al dezvoltării Svenja Schulze l-a acuzat miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin de ”folosirea foametei ca armă”, reprezentanta Berlinului anunţând intenţia de a lansa o alianţă pentru securitate alimentară globală, informează DPA.

În cadrul unei reuniuni a miniştrilor dezvoltării din G7, organizată la Berlin, Schulze a spus că în prezent există un risc mai mare de foamete din cauza războiului din Ucraina.

Vladimir Putin laudă recolta „record” de grâu a Rusiei în timp ce militarii săi fură cereale din Ucraina
”Consecinţele teribile ale războiului Rusiei depăşesc cu mult Ucraina”, a afirmat ea. Participanţii la reuniunea de la Berlin examinează provocările pentru reconstrucţia Ucrainei, mergând de la foamete la schimbări climatice. Ucraina este un exportator important de cereale la nivel mondial. Premierul ucrainean Denis Şmîgal va participa la reuniune prin legătură video.

”Există o ameninţare de foamete pentru că Putin foloseşte intenţionat foamea ca armă. Trebuie să contracarăm acest lucru printr-o nouă alianţă pentru securitate alimentară globală, pe care intenţionăm să o adoptăm la această întâlnire”, a explicat ministrul german al dezvoltării.

În aprilie, Svenje Schulze şi preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, au propus crearea acestei alianţe pentru a se asigura o finanţare suplimentară şi o coordonare mai strânsă ale eforturilor privind securitatea alimentară.

SUA colaborează îndeaproape cu aliaţii pentru a încerca să dezvolte rute pentru a scoate provizii vitale de cereale din Ucraina

Administraţia Biden colaborează îndeaproape cu aliaţii europeni pentru a încerca să dezvolte rute pentru a scoate grâul şi porumbul ucrainean din ţară, după ce Rusia a blocat navele ucrainene să plece cu cereale vitale pentru aprovizionarea cu alimente în întreaga lume, în special în Africa şi Orientul Mijlociu, transmite CNN.

Oficialii iau în considerare o gamă largă de opţiuni pentru a scoate în siguranţă exporturile de alimente pe calea ferată, pe mare şi pe calea aerului, au declarat pentru CNN doi diplomaţi americani şi patru diplomaţi europeni.

Recoltele de cereale, în pericol din cauza secetei. România e pe roşu în prima prognoză a Comisiei Europene pentru producţiile agricole

Scenariile posibile sunt studiate şi concepute indiferent dacă Rusia consimte sau nu.  Provocarea va fi un punct de interes major pentru secretarul de stat american Tony Blinken atunci când va convoca o reuniune ministerială privind securitatea alimentară şi va prezida o discuţie pe această temă la Naţiunile Unite la New York, miercuri şi joi, au declarat diplomaţii.
„Este departe de a fi o afacere încheiată, sunt atât de multe piese în mişcare, atât de multe lucruri ar putea merge prost în aceste discuţii”, a declarat un alt oficial familiarizat cu discuţiile. Pe fondul îngrijorărilor legate de o penurie alimentară la nivel mondial, urgenţa în jurul acestui efort este din ce în ce mai mare, în condiţiile în care preţurile la grâu, cereale, porumb, soia şi ulei vegetal au crescut vertiginos în ultimele săptămâni din cauza invaziei Rusiei. Cu toate acestea, nu există o soluţie simplă disponibilă, existând obstacole majore pentru toate modurile de transport, deoarece războiul nu dă semne de încetare.

Timpul este esenţial: Ucraina va rămâne fără spaţii de depozitare pentru produsele agricole în următoarele două luni, a explicat un oficial din cadrul Programului Alimentar Mondial. Dacă nu va exista nicio mişcare în următoarele luni, fermierii ucraineni nu vor avea unde să depoziteze recolta din sezonul următor şi nu vor fi plătiţi suficient pentru a-şi susţine afacerile.
Înainte de război, livrările de grâu din Rusia şi Ucraina reprezentau aproape 30% din comerţul mondial, iar Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb şi al cincilea exportator de grâu, potrivit Departamentului de Stat al SUA.
Programul alimentar mondial al Naţiunilor Unite – care ajută la combaterea insecurităţii alimentare la nivel mondial – cumpără în fiecare an aproximativ jumătate din grâul său din Ucraina şi a avertizat asupra consecinţelor grave dacă nu se deschid porturile ucrainene.


loading...
Partenerii noștri