Recoltele de cereale, în pericol din cauza secetei. România e pe roşu în prima prognoză a Comisiei Europene pentru producţiile agricole

Fermierii români ar putea produce în 2022 în medie doar patru tone de grâu la hectar, cu aproape 10% mai puţin decât anul trecut. De asemenea, producția medie de orz la hectar ar putea scădea cu 15%, iar cea de orez cu 12%. Specialiştii avertizează că dacă nu va ploua, producţiile vor fi şi mai mici.

23 mart. 2022, 12:42
Recoltele de cereale, în pericol din cauza secetei. România e pe roşu în prima prognoză a Comisiei Europene pentru producţiile agricole

Recolte de cereale sunt în pericol dacă nu va ploua. România este pe roșu în prima prognoză a Comisiei Europene în care se fac estimări legate de producțiile medii la hectar. Potrivit estimărilor, din cauza secetei din ultima perioadă, fermierii români ar putea obține, în medie, cu 9,3% mai puțin grâu la hectar față de 2021, un an agricol bun, scrie Economica.net.

Producția medie estimată este de 4,81 tone la hectar, cu 6,4% mai mult decât media ultimilor cinci ani și una dintre cele mai mici dintre marii producători de grâu. Producția medie la nivel european este estimată la 5,8 tone la hectar, cu 0,2% sub nivelul anului anterior și cu 3,2% peste media ultimilor cinci ani.

Cele mai semnificative scăderi, de 10% față de 2021, se vor înregistra în Bulgaria, Estonia și Slovacia. România ar putea înregistra astfel al doilea cel mai mare declin din UE.

Citeşte şi: Florin Cîţu: „Nu văd cu măsurile de azi cum ajungem la o revenire rapidă a economiei. Sunt îngrijorat şi aştept măsuri”

Recoltele de cereale, în pericol din cauza secetei. Producţia de orz, în scădere cu 15%

Referitor la producţia de orz, prognoza Comisiei Europene estimează un minus de 15% faţă de 2021, adică până la 4,74 tone la hectar. Aceasta este a treia cea mai mare scădere din UE, după Portugalia (minus 25%) și Polonia ( minus 17%). Raportat la media ultimilor cinci ani, producția este cu 5,4%. Producția medie la hectar scade în toată UE cu 4,1% față de 2021, până la 5,8 tone la hectar.

De asemenea, fermierii care au mizat pe cultura de orez ar putea obține o medie de 2,98 tone la hectar, cu 12% mai puțin decât anul trecut dar cu 3,6% peste media ultimilor cinci ani. Media UE va fi de 4,19 tone la hectar, cu 0,6% mai mult decât anul trecut.

„Culturile de iarnă nu au fost expuse la niciun eveniment de distrugere prin îngheț sever. Se așteaptă ca acestea să fi compensat parțial dezvoltarea întârziată și să își fi reluat creșterea vegetativă. De la începutul lunii martie, s-a înregistrat o scădere semnificativă a temperaturii. Cu toate acestea, România s-a confruntat de la începutul anului cu condiții mai secetoase decât în mod obișnuit, în special în jumătatea estică a țării, unde precipitațiile au fost local cu până la 80% sub media pe termen lung. Prin urmare, este nevoie de precipitații pentru a menține potențialul de randament pe care îl prognozăm în prezent în urma tendințelor istorice”, se arată în raportul CE.

Citeşte şi: Dosar penal după incendiul de la centrul comercial Prosper. Cum arată zona după incendiu