Vladimir Putin laudă recolta „record” de grâu a Rusiei în timp ce militarii săi fură cereale din Ucraina

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi că Rusia îşi va creşte exporturile de grâu anul acestea în condiţiile unei recolte record. Anunţul liderului de la Kremlin survine în contextul în care militarii ruşi sunt acuzaţi că fură cereale din Ucraina.

12 mai 2022, 23:51
Vladimir Putin laudă recolta „record” de grâu a Rusiei în timp ce militarii săi fură cereale din Ucraina

Vladimir Putin a precizat că Rusia se aşteaptă să recolteze 130 de milioane de tone de cereale în 2022, printre care 87 de milioane de tone de grâu.

„Dacă acest lucru se va întâmpla, lucru pe care ne bazăm, ar putea fi un record absolut [pentru producția de grâu] în istoria Rusiei”, a declarat preşedintele rus, în timpul unei întâlniri avute la Moscova cu oficiali din domeniul economic.

Rusia a produs o cantitate record de 133,5 milioane de tone de cereale în 2020, printre care 85,9 milioane de tone de grâu, recolta fiind ceva mai mică anul trecut, transmite agenţia Reuters, citată de Hotnews.

Rusia concurează cu Uniunea Europeană și Ucraina în ceea ce privește exporturile de cereale către Orientul Mijlociu și Africa, exporturile sale către aceste zone continuând în pofida dificultăților logistice și de plăți cauzate de sancțiunile occidentale impuse din cauza războiului din Ucraina.

Citeşte şi: Atacuri în apropiere de Insula Şerpilor! Navă rusă, în flăcări după riposta forţelor ucrainene

La sfârşitul lunii aprilie, Armata ucraineană a acuzat ă trupele ruse au prădat și stocurile de grâu în unele localități din sud-estul Ucrainei, în timp ce luptele grele în regiunile din această zonă continuă.

„Invadatorii ruși jefuiesc localnicii. De exemplu, peste 60 de tone de grâu, împreună cu camioanele de marfă, au fost furate de la cooperativa agricolă din orașul Kamianka-Dniprovska (regiunea Zaporojie)”, a transmis Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

„Jafurile s-au mutat la scară industrială. Am filmat imagini cu un convoi de peste 50 de mașini cu remorci care scot cereale din teritoriile noastre ocupate… Și astăzi nu știm unde le-au trimis”, a spus și Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol.

Serviciile de informații ucrainene au transmis pe 10 mai că cerealele furate de trupele ruse din zonele ocupate din Ucraina sunt deja în Marea Mediterană, iar cea mai probabilă destinație a acestora pare a fi Siria.

Potrivit Departamentului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, „o parte semnificativă a cerealelor furate din Ucraina se află pe nave de marfă solidă sub pavilion rusesc în Marea Mediterană”.

Citeşte şi: Soţia lui Volodimir Zelenski, atac virulent la adresa lui Putin. Olena Zelenska: „Rusia poartă război împotriva copiilor”