Aderarea României la Schengen nu este pe agenda Consiliului JAI din martie. Carmen Avram: Redactarea unui pact pentru migraţie ”ar putea să fie cel care linişteşte apele în UE”

Aderarea României la spaţiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului JAI din martie. În acest context, europarlamentarul PSD Carmen Avram a precizat că Suedia, care deţine acum preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a spus foarte clar de la începutul preşedinţiei că îşi doreşte foarte tare să rezolve problema României şi a Bulgariei, dar că nu va forţa discutarea acestei teme atâta timp cât nu va fi sigură că diferendul cu Austria şi Olanda e reglat. Pe de altă parte, europarlamentarul PMP Eugen Tomac consideră că doar un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene poate tranşa această chestiune.

02 mart. 2023, 12:56
Aderarea României la Schengen nu este pe agenda Consiliului JAI din martie. Carmen Avram: Redactarea unui pact pentru migraţie ”ar putea să fie cel care linişteşte apele în UE”

Europarlamentarul PSD Carmen Avram consideră că pactul pentru migraţie ar putea linişti apele în Uniunea Europeană, precizând că, din ceea ce se cunoaşte până în prezent, Comisia Europeană ar dori să convingă statele membre să accepte pe teritoriul lor o parte din migranţii care intră în Italia, Austria, Spania. Ea a menţionat că există obiecţii la acest plan din partea Poloniei, Ungariei, Belgiei şi Olandei.

“În privinţa agendei JAI pe care într-adevăr nu ne aflăm, Suedia, care deţine acum preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a spus foarte clar de la începutul preşedinţiei că îşi doreşte foarte tare să rezolve problema României şi a Bulgariei, dar că nu va forţa discutarea acestei teme atâta vreme cât nu va fi sigură că diferendul cu Austria şi Olanda e reglat. Iar acest diferend nu e reglat pentru că aceste state,  în special Austria, nu pot formula foarte clar o cerere, o doleanţă, astfel încât noi să ştim ce trebuie să îndeplinim. Tema Schengen nu este pe agendă decât în situaţia în care se analizează situaţia internă din zona liberă şi indirect iese o dezbatere privind migraţia. Cred că acest subiect e foarte important pentru că unul dintre reproşurile sau singurul reproş pe care a reuşit să îl articuleze domnul Nehammer
a fost că noi am fi furnizor de imigranţi. Comisia Europeană rămâne încă datoare cu redactarea acelui plan pentru migraţie, pe care îl tot promite din 2015, când a fost valul acela de migranţi chemaţi de Germania”, a afirmat Carmen Avram la Prima TV.

Europarlamentarul PSD consideră că acest pact pentru migraţie ar putea linişti apele în Uniunea Europeană.
“Acest pact pentru migraţie ar putea să fie cel care linişteşte apele în Uniunea Europeană pentru că ar putea să ofere statelor neliniştite între ghilimele, cum e Austria, de exemplu, care sunt nemulţumite de numărul foarte mare de migranţi care au intrat pe teritoriul lor. Dacă Comisia Europeană se mobilizează şi reuşeşte să redacteze un plan care să fie acceptat de toate statele membre, am putea să vedem o liniştire a apelor. Ce ar vrea Comisia, din ce se ştie, din draftul acestui program ar fi să convingă statele membre, pe toate, să accepte pe teritoriul lor o parte dintre migranţii care intră în ţări cum sunt Italia, Spania, Austria şi ei să poată reloca migranţii pe teritoriul celorlalte state membre. Ar fi vorba de în jur de 5 – 10 mii de migranţi per stat, doar că până în acest moment există obiecţii atât din partea Poloniei şi a Ungariei şi cât şi a Belgiei şi a Olandei.  Dacă această problemă se rezolvă, dacă acest pact pentru migraţie va fi acceptat în final, îl dezgolim pe domnul Nehammer de argumente şi nu va mai avea ce să spună”, a precizat europarlamentarul PSD.

Carmen Avram a mai afirmat că şi politica externă a României ar trebui să sufere modificări.

“Politica externă a României trebuie dusă altfel pentru că până acum ne-am mulţumit cu faptul că avem pe teritoriul nostru foarte multe companii europene şi am crezut că e de ajuns această colaborare comercială. Nu e de ajuns, trebuie să ne ridicăm din fotoliile noastre şi să facem teren pur şi simplu, să vizităm fiecare stat membru al Uniunii Europene şi să ne legăm cu ele nişte relaţii foarte strânse, să devenim relevanţi, altfel nu vom avea succes”, a mai declarat Carmen Avram.

Citește și: Diplomația din România s-a trezit. Ministrul de Externe pune la punct Austria, după scandalul Schengen. Bogdan Aurescu îl acuză pe cancelarul Nehammer de fake news: „E momentul să poarte un dialog constructiv!”

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac consideră că România a fost sancţionată pe nedrept prin neaderarea la Spaţiul Schengen şi crede că doar un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene poate tranşa această chestiune.

“Răspunsul este foarte simplu, există un singur stat care ne sancţionează pe nedrept şi acel stat se numeşte Austria. Austria, până la această oră, nu a formulat, niciun argument raţional care să ţină de Spaţiul Schengen. A invocat tot felul de motive politice care nu au nimic în comun cu Spaţiul Schengen. Prin urmare, eu cred că lucrurile sunt extrem de clare şi nu suntem pe ordinea de zi, deşi pe 9 martie, la Consiliul JAI se va discuta despre Spaţiul Schengen, mai puţin despre extinderea lui. Prin urmare, eu cred în continuare că singura soluţie pe care o aveam la îndemână ca stat era acest proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi eu sper că Guvernul va conştientiza şi după Consiliul JAI din iunie că este momentul să se alăture demersului pe care l-am iniţiat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că noi nu mai avem parte aici de un conflict politic, avem parte de un conflict juridic”, a declarat Eugen Tomac.
El susţine că respingerea aderării României la Spaţiul Schengen reprezintă o încălcare a reglementărilor europene.
“Toate aceste state care spun că nu doresc extinderea Spaţiului Schengen au votat pe 8 decembrie, pentru ca Croaţia să fie acceptată în Spaţiul Schengen, în schimb, au blocat accesul nostru şi al Bulgariei, în condiţiile în care din iunie 2010 îndeplinim criteriile. Este inacceptabil acest comportament, este neuropean şi evident că avem toate motivele să credem că raţiunea pentru care suntem ţinuţi în afara frontierelor Uniunii Europene, că despre asta discutăm, ţine de cu totul şi cu totul alte chestiuni pe care, cel puţin eu, care cunosc foarte bine acest dosar şi am studiat toată legislaţia Uniunii Europene, Tratatul de funcţionare, Tratatul Uniunii Europene, tratatul nostru de aderare, este clar că e o încălcare pe linie a tuturor reglementărilor europene în materie şi evident că această chestiune poate fi tranşată doar în justiţie, pentru că este inacceptabil să fim pur şi simplu puşi în această situaţie imposibilă, cu costuri foarte mari”, a explicat Tomac.
El consideră că doar un proces la CJUE ar putea tranşa această chestiune.

“România pierde anual 10 miliarde de euro pentru că produsele noastre nu se pot bucura de piaţa unică, ne sunt încălcate două libertăţi fundamentale, precum libertatea de circulaţie a persoanelor şi libertatea de circulaţie a bunurilor. Suntem sancţionaţi pe nedrept şi eu am această convingere că doar un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va tranşa această chestiune. Guvernul nostru are o altă opinie şi evident că mizează pe negocieri politice”, a mai afirmat europarlamentarul PMP.

Tomac a adăugat că documentul privind respingerea României nu este în jurnalul Uniunii Europene tocmai pentru a nu fi atacat la CJUE.
“Am fost timp de două ore, pe 7 decembrie, la Viena, în acel grup restrâns de europarlamentari care a purtat un dialog cu Nethammer. Nu a reuşit să aducă niciun argument pentru care are această poziţie. Un stat când blochează o decizie trebuie să vină cu argumente. M-am uitat şi pe şedinţa care a avut loc în 8 decembrie în Consiliul JAI, nu există niciun argument pentru care noi nu suntem acceptaţi. În schimb, în jurnalul Uniunii Europene, decizia privind acceptarea Croaţiei sună în felul următor: întrucât Croaţia îndeplineşte criteriile, este invitată să adere la Spaţiul Schengen. Documentul în ceea ce priveşte respingerea noastră nu este publicat tocmai pentru a nu fi atacat la Curtea de Justiţie”, a mai transmis Eugen Tomac.